IZLETI po SLOVENIJIGOZDNA UČNA POT PANOVEC

Učna pot ima namen izobraževati otroke in odrasle o gozdu. Največja zanimivost poti je velika pestrost drevesnih vrst. 
lokacija: mestni gozd Panovec pri Novi Gorici
dolžina poti: 1,8 ali 1 km
višinska razlika: 50 ali 4 m
priporočljiva obutev: športni copati
možnost ogleda: skozi vse letoGREGORČIČEVA POT

Renče, največja vas ob spodnjem toku Vipave, so danes sestavni del občine Renče-Vogrsko, Gradišče nad Prvačino pa občine Nova Gorica. Sosednja kraja sta tesno povezana s pesnikom – Goriškim slavčkom.  Simon Gregorčič je na Gradišču, razgibani goriški vasici na vzpetini južno od Prvačine in zahodno od Renč, živel enaindvajset let. 

Gregorčičeva pot - zemljevid      

 


TOLMIN  


Kosmačeva učna pot


Pot po Rapalski meji


Čez Most po modrost


Poti miru


Hribi nad Kobaridom, Kobarid

 

Maslenik, Tolmin

 

Migovec, Tolmin

 

Po Rapalski meji, Podbrdo

 

Slatnik, Baška grapa

 

Zaprikraj, Kobarid                       

 

 

VIPAVA

 

Peš pot na Babjo mrvo nad Vrhpoljem

Na severozahodnem robu Nanosa, visoko nad vasjo Vrhpolje pri Vipavi, se dviga vzpetina, na katero so domačini v zadnjem času speljali zanimivo pot, ki se deloma vije po starih, udelanih poteh, deloma po že markiranih poteh iz Vipave proti Nanosu, deloma pa jo ubere povsem po svoje. Vrhu so domačini nadeli ime Babja mrva ali pa tudi Babje mrva. Nekateri mu baje pravijo tudi »Škf« ali pa ga celo zamenjujejo za Škavnico. Slednja je sicer res v neposredni bližini, vendar stoji dovolj proč v smeri proti jugozahodu, da je ni moč zamenjati za Babjo mrvo.
Najbrž obstaja še kakšna druga razlaga glede imena, vsekakor pa je mogoče reči, da je izbor imena korekten in posrečen. Pri tem je potrebno poudariti, da je pot na Babjo mrvo zaenkrat še neuradna in ni označena s klasičnimi planinskimi markacijami (t. i. Knafeljčevimi markacijami).

 


Po poteh umetnostne zgodovine Vipavske doline
Turistično informativni center Vipava vas vabi na obisk in izlet s tematiko Po poteh umetnostne zgodovine Vipavske doline.


Po poteh umetnostne zgodovine Vipavske doline

Gozdna učna pot do izvira Hublja  
Približno 3 kilometre iz Ajdovščine izvira reka Hubelj, kjer voda vre na dan iz številnih bolj ali manj dostopnih lukenj kraškega podzemlja. Izvir je posebno slikovit ob visoki vodi, ki v mogočnih slapovih pada iz višje ležečih bruhalnikov. Iz »zgornje luknje« bruha v velikanski količini do 65 kubičnih metrov na sekundo. Veličasten je pogled na razpenjeno vodo, ko pršijo kaplje in kapljice z nadmorske višine 249 m do mostu, ki je 40 m nižje. Vode privrejo iz podzemlja skozi tri jame: Veliko Hubeljsko kuhinjo, Pajkovo mrežo in Vzhodno Hubeljsko jamo. V sušnem času so izmerili več kot 400 rovov, ki se končujejo s podori in sifonskimi kotanjami.

 

Med vrhpoljskimi vinogradi  
Začetek in konec pešpoti je v Vrhpolju pred Gasilskim domom. Pelje nas skozi vinograde pod vznožjem vasi mimo vasice Duplje do znanega letnega Lanthierijevega dvorca Zemono. Dvorec obkrožajo vinogradi, zasajeni s sauvignonom, ki nam dajejo odlično vino sauvignon Zemono. 

Pot nadaljujemo proti pobočju Nanosa in pod Starim gradom ob hudourniku Bela krenemo nazaj proti Vrhpolju. Ob poti so mlini in kovačije ter čudoviti tolmuni: Kotel, Sklečka, Korita, Tekc in Hudičev stolček. Po ustnem izročilu je sam hudič zvalil skalo v tolmun tako, da je pod njo nastalo priljubljeno kopališče.


 Pojdi na: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11  naslednja stran