IZLETI po SLOVENIJIBOVEC

 

Po poti miru

Bovec in doline, ki jih napaja reka Soča, so tudi eno izmed velikih prizorišč 1. svetovne vojne – Soške fronte. Rane, ki jih je prostoru zadalo apokaliptično grmenje prekriva čas; ostajajo pa neme priče, zgradbe, utrdbe, jarki, kaverne, spomin v zraku. Dediščina, ki nas sili k razmisleku. V sodelovanju s Fundacijo Poti miru smo pripravili program, ki vas po transverzali poimenovani Poti miru popelje od vasi Log pod Mangrtom do Mengor nad Tolminom. Pot je razdeljena na pet sektorjev in povezuje muzeje vojne z brezčasnimi lepotami gorskega sveta. Poti se lahko lotimo po delih, ali pa neprekinjeno – v tem primeru bo treba prenočiti v zasebnih apartmajih ali planinski koči Kuhinja.

 

Vojaški pohod Čelo

Trasa: Bovec – Ravelnik – Čelo – (Jablanca) – Vodenca – Bovec
Zahtevnost: nezahtevno
Iz Bovca se odpravimo mimo gotske cerkvice Device Marije v polju do Ravelnika, kjer si ogledamo muzej na prostem –  prvo bojno linijo avstroogrske vojske, ki je umeščena na edini vzpetini sredi bovške kotline. Od tu se spustimo in preko Koritniškega mostu dospemo v Kal-Koritnico odkoder se vzpnemo na obronke Svinjaka, na Čelo, kjer si bomo ogledali avstrijske topniške položaje in se v miru razgledovali po dolini in gorah,  ki jo obkrožajo. Po ogledu sledi spust, ponovno prečkanje reke Koritnice, tokrat čez visečo brv pri Vodencah,  kjer se zlivata Soča in Koritnica in zatem vzpon v Bovec.

 

Etnološki pohodi

Ponujamo vam poti v etnološko preteklost alpskega prostora. Na poti bomo srečevali sledove starih prebivalcev, že davno opuščene planine in hiše visoko na pobočjih kot spomin na težko, zdravo življenje z naravo, ki smo ga skoraj že pozabili, zdaj pa ga zmeraj bolj cenimo. 

Izpostavljamo: opuščena vas Lemovje pod sončnimi strminami Bavškega Grintavca nad vasjo Soča, čudovita planina Zapotok nad Zadnjo Trento, planine Krnica, Golobar in Duplje pri Krnskih jezerih ter območje Mangrta z prastaro ovčjo planino.

 

Etno pohod Lemovlje

Trasa: vas Soča – Lemovje – vas Soča
Zahtevnost: srednje zahtevno
To je krožni pohod po planoti Lemovje, ki ga začnemo v vasi Soča, do katere se pripeljemo (10 km iz Bovca). Preden se odpravimo se za hipec ustvimo v vaški cerkvici, ki jo je med 2. Svetovno vojno poslikal znameniti slovenski slikar Tone Kralj. Mimo vaškega znamenja stopimo v strmino, ki nas pripelje na sončne travnike pod Grintavcem, kjer nas molče pričakajo opustela domovanja. Povsod vidimo sledove ljudi, ki so vsi do zadnjega zapustili ta kraj. Tu se bomo spočili, se razgledovali po gorskem svetu in se pogovarjali o življenju starih prebivalcev tega prostora. Vračali se bomo po drugi poti, na Brvca, si ogledali značilno trentarsko hišo in se predali sanjarjenju ob igri vode in barv v Prvih soškh koritih.

 

Zavarovana plezalna pot Via ferrata

Trasa: bivak Nogara – Sedlo - Slovenska smer – Mangart (2679 m)
Zahtevnost: zelo zahtevno
Najtežji, pa tudi najzanimivejši del poti, via ferrata (ta pojem izvira iz Dolomitov, kjer so med 1. svetovno vojno za vojaške potrebe nepristopne vršace opremljali z neprekinjenimi jeklenicami) je 150 m visok odsek na italijanskem ozemlju. Zračen, vendar dobro opremljen omogoča neprekinjeno varovanje z varovalnim kompletom. Na ferratah naj bi po izvornih načelih jeklenice uporabljali zgolj za varovanje, plezali pa naj bi po skali. Zaradi kompaktne kamnine tu praktično ne beležimo poškodb. S Sedla nas Slovenska pot potem po razglednem naravnem prehodu pripelje na vrh tretje najvišje slovenske gore. 

Ker je tura zahtevnejša vodnik lahko pelje največ dve osebi. Varovalni komplet in čelado dobite pri nas.

 

 

Zadnja Trenta in Planina Zapotok   

Ogled izvira reke Soče, ki sodi med najlepše kraške izvire v Julijskih Alpah. Do izvira se povzpnemo po stezi mimo Koče pri izviru Soče.
Dostop: z glavne ceste Trenta – Vršič zavijemo na ovinku številka 49. Z avtom se po asfaltirani cesti pripeljemo do Koče pri Izviru Soče 
Čas: od koče do izvira je 15 minut hoje. Priporočamo dobro obutev in previdnost v zgornjem delu steze, ki je zavarovana s klini in jeklenicami. Ta del poti odsvetujemo starejšim in otrokom. Ogled Zapotoških slapov na koncu doline. Dostop do prvega je ob strugi potoka. Steza do drugih dveh slapov se vzpenja po gozdu na nasprotnem bregu potoka, ki ga prečkamo na točki, ko steza po dolini pride tik do potoka. Steza nas vodi mimo korit, po katerih se potok preliva med slapovi.

 

Soška pot: Izvir Soče - Dom Trenta   


Zgornji del Soške poti se prične ob Koči pri Izviru Soče in zaključi Na Logu v Trenti z ogledom Informacijskega središča Triglavskega narodnega parka
Nad Kočo pri izviru Soče si lahko ogledamo izvir reke Soče. Soška pot pa se pričenja tik pod kočo s prvo informacijsko tablo, ki predstavi njen potek in lokacije ostalih informacijskih točk. V zgornjem delu poti je postavljenih 7 podobnih informacijskih točk, ki predstavljajo zgodovino, kulturno in tehnično dediščino doline, naravne znamenitosti z značilnim rastlinstvom in živalstvom ter geološke posebnosti in gozdarstvo.

Soška pot: Markov most - Mala korita   
Ta del Soške poti se prične pri Markovem mostu. Avto lahko parkiramo ob Gostišču Metoja in se peš odpravimo po glavni cesti do kampa Triglav ter zavijemo na cesto, ki se pred mostom spušča levo ob kampu. Od tu Soška pot nadaljuje naravnost po levem bregu, tik ob reki Soči. Soška pot vodi preko gozdov, travnikov in pašnikov mimo skalnih podorov ter večinoma tik ob ali nad reko Sočo z razgledi na okoliške vrhove. Vmes so štiri brvi, preko katerih lahko pot tudi skrajšamo. Ta del Soške poti je izredno slikovit, saj poteka preko razgibane in raznolike pokrajine. Številni dostopi do reke Soče omogočajo prijeten počitek v senci dreves in balvanov. Opremljena je z dvema informacijskima točkama o skalnih podorih in botaniki. 
V zadnjem delu se pot strmo vzpne do manjšega slapa. Vzpon je dolg kakih 20 minut, od slapa pa se pot spusti do Turistične kmetije Jelinčič in malih korit reke Soče.

 

Soška pot: Mala - Velika korita Soče


Pohod po Soški poti med malimi in velikimi koriti Soče pričnemo tik za mostom, ki vodi v Vas na skali (obTuristični kmetiji Jelinčič in kampu Korita). Tu se pot odcepi desno takoj za mostom, kjer sledimo makadamski cesti do brvi. Ob brvi je informacijska točka o stavbni dediščini doline Trenta. Od tu dalje nas pot vodi ob levem bregu Soče vse do vasi Soča. 
Reko lahko prečkamo preko mostu v vasi in si ogledamo cerkev sv. Jožefa ter za njo pokopališče avstrijskih vojakov, padlih v prvi svetovni vojni. Cerkev sv. Jožefa je bila sezidana leta 1718. Leta 1944 jo je preuredil in poslikal Tone Kralj. Notranjost cerkve je oblikoval v barvah slovenske zastave, pri upodobitvah pa je kot božje sovražnike upodobil tudi Hitlerja in Mussolinija.

 

Soška pot: Lepena – Kršovec 


Soška pot nas od sotočja rek Lepence in Soče vodi po dolini do Kršovca, kjer se priključi bovškim sprehajalnim potem. Pot se prične ob kampu Klin, kjer prečimo most preko Lepence tik nad njenim sotočjem z reko Sočo. V tem delu se Soča umiri in razširi, obdajajo jo široka prodišča. Soška pot nas vodi mimo sotočja obeh rek z informacijsko točko o soški postrvi, ter preko travnikov s katerih so na desno k reki Soči speljane številne stezice za ribiče. Po kakih 30 minutah hoje pridemo do brvi pod bunkerji, ki nas odpelje na desni breg Soče.


 Pojdi na: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11  naslednja stran