IZLETI po SLOVENIJIPOT NA PLANICO IN KRIŽNO GORO  

Pot vodi po Cesti talcev proti Stari Loki in sledi kažipotom za Pevno in Crngrob. Malo pred Crngrobom je speljana mimo dveh večjih kapelic - v prvi je Pieta s poslikavami Ivana Groharja, druga je posvečena Sv. križu. Na bližnjem razcepu poti stoji Rdeče kužno znamenje iz 16. stoletja, z gotskimi freskami svetniških figur. Desna, krajša pot pripelje do spodnjega dela vasi Crngrob, kjer je tudi Porentova turistična kmetija Pri Marku, leva pa do gostišča Crngrob in do cerkve.


POT NA LUBNIK 

Iz Škofje Loke se pot po pešpoti povzpne mimo Loškega gradu. Ob obzidju se nadaljuje mimo Grebenarjeve domačije in po zgornji poti proti gozdu. Tik ob poti je vhod v "Hudičev brezen", iz katerega pozimi puhti topel zrak, ki stopi sneg okrog vhoda. Da je svet kraški se opazi po številnih vrtačah, breznih ter jamah, ki jih je možno obiskati z jamarji Jamarskega društva Škofja Loka. Najbolj znan je Kevderc s ponekod lepo zasiganimi jamskimi prostori. Tu so tudi arheološka najdišča z znaki bivanja neolitskega človeka.


HRASTNICA Z OKOLIŠKIMI HRIBI 

Pot se začne v primestnem naselju Škofje Loke – v Puštalu, od koder vodi mimo Puštalskega gradu in Nacetove hiše. Sledi oznakam, ki pripeljejo do hiše, kjer prečka dvorišče in zavije levo na gozdno pot, ki vodi v pobočje. Po uri hoje pot pripelje do naselja sv. Andrej. Cerkvica, ki je dala ime celotni vasici stoji tu zagotovo že od leta 1501, izpred nje pa je lep razgled na okoliške hribe. Čudovit razgled je viden pri cerkvici sv. Ožbolta, kamor vodi pot po kolovozni poti do kmetije Janšč. Od tod do vrha je le še nekaj minut, vendar je pot speljana po poti.


GOZDNA UČNA POT VISOKO 

Gozdarji so v bližini nekdanjega Tavčarjevega dvorca na Visokem označili gozdno učno pot, ki jo je mogoče obiskati z njihovim strokovnim vodjem – gozdarjem. Vsi, ki bi radi sami spoznavali posebnosti in lepote gozda pa si priskrbite brošuro, kjer so opisane posamezne točke učne poti, ko so: eno- in raznodoben gozd, ekološka niša, različne drevesne vrste, pomlajevanje in varovanje gozda. Pot se povzpne na razglednik, si ogledali čebelnjak in žago.VALENTINOVA POT 

Valentinova pot povezuje turistične kmetije Starega vrha in je bila prvenstveno namenjena gostom, ki na kmetijah preživljajo poletni dopust. Pot se pričenja na Starem vrhu, kjer se s Prevala, ki povezuje dolini obeh Sor, spusti na Poljansko stran mimo cerkvice sv. Brikcija do vasice Četena Ravan. Na levi strani ceste stoji Tavčarjeva domačija, ki je bila v letu 2002 na novo sezidana. Kašča je bila predelana že prej, na njej sta obnovljena monograma MARIA in JOSPH in napis s kronogramom, ki da letnico 1774. Pri hiši je bil včasih priimek Tavčar in od tu izvira poljanska veja pisatelja Ivana Tavčarja.


LOVSKA POT 

Na Grebljici, kjer se svet malo poravna in razširi in preden se prične pot rahlo vzpenjati, na levi strani je kolovozno pot, po kateri se pot malenkost spusti, nato pa je speljana po zgornji gozdni poti, ki vodi mimo večjega rezervoarja in po pobočju nad vikendi. Nekaj metrov naprej od manjšega zajetja za rezervoar se desno odcepi lovska steza, ki vodi preko razmeroma strmega pobočja nad Plešnico, ki je bilo nekoč golo, poraslo le s praprotjo. Sedaj je pobočje v glavnem poraslo z gozdom, ki preprečuje proženje plazov v zimah z obilo snega. Steza je mestoma zelo ozka, zato je potrebna previdnost.


PEŠPOT JAVORJE-ŽETINA-JAVORJE 

Člani Turističnega društva Javorje, ki so začrtali in označili pot mimo nekaterih naravnih in kulturnih znamenitosti, so se dela lotili z geslom - ker imam rad naravo in ker ne maram srečevati avtomobilov! Avto ali kolo je mogoče parkirati pred gostilno Blegoš v Javorjah, kjer je poskrbljeno tudi za jedačo in pijačo. Pot se najprej spusti do vasi Dolenčice, kjer stoji doprsni kip znamenitega slikarja Antona Ažbeta, ki je na prelomu v 20. stoletje vodil lastno slikarko šolo v Münchnu. Od tu se pot nadaljuje po kolovozu proti Gori. Oznake bodo najprej pripeljale mimo t.i. debele smreke, nato pa na vrh Gore s cerkvijo Marijinega vnebovzetja.


POT NA BUKOV VRH 

Izhodišče poti so Poljane, kjer je mogoče pustiti avto na parkirišču v bližini Turistično informacijskega centra. Pot vodi od tu čez most preko Poljanske Sore v Hotovljo, mimo kapelice do rojstne hiše slikarjev Šubicev. Ob vstopu v vas je tudi informacijska tabla z vrisanim potekom poti. Le malo naprej ob cesti proti Črnemu vrhu se pot usmeri levo preko Hotoveljščice in po ozki stezi navzgor za hišo. Nadaljuje se skozi gozd in preko senožeti vse do kmetije Ahternik.ČEBELARSKA POT MIMO SV. URBANA  

Ta pot je namenjena ljubiteljem čebel in lepe narave, še posebej pa vsem, ki imate radi med in druge čebelje pridelke in izdelke. V teh krajih so se čebelarji povezali in tržijo med pod blagovno znamko »Med izpod Blegoša«.


POT V ZALO

Pot se prične na Javorču, do koder se pripeljete z avtom ali pa pridete peš. Prostor za parkiranje in izhodišče je pri lovski koči. Pot vodi proti jugu preko Selakovega in Trohovega griča do kmetije Pr' Bukovc, kjer je možno poizkusiti dobrote sadovnjaka – suho sadje, sadjevec in razne likerje. Opisana pot poteka po t.i. Rupnikovi liniji, zato so ob poti številni bunkerji, ki so bili zgrajeni v času med obema svetovnima vojnama.


POTI NA GORO 

Markantnejša vzpetina, ki se dviga pred grebenom Starega, Mladega vrha in Koprivnika je dobila preprosto ime – Gora. Domačini so na vrhu postavili romarsko cerkvico Marijinega Vnebovzetja, zato se še danes na praznik Velikega šmarna (15. avgust) zbere tu množica ljudi in se bogoslužje odvija kar na prostem. Na sam vrh vodijo številne poti in vsak si lahko po svojih željah in sposobnostih izbere tisto najljubšo.


 Pojdi na: 1 2 3 4 5 6 7 8 naslednja stran