IZLETI po SLOVENIJIPOT NA GORO


Markantnejša vzpetina, ki se dviga pred grebenom Starega, Mladega vrha in Koprivnika je dobila preprosto ime - Gora. Domačini so na vrhu postavili romarsko cerkvico Marijinega Vnebovzetja, zato se še danes na praznik Velikega šmarna (15. avgust) zbere tu množica ljudi in se bogoslužje odvija kar na prostem. Na sam vrh vodijo številne poti in vsak si lahko po svojih željah in sposobnostih izbere tisto najljubšo. Z Malenskega vrha, Urekova pot na Goro Športni novinar Stane Urek je zelo rad zahajal na Goro in v njegov spomin je vsako drugo soboto v oktobru po tej poti organiziran spominski pohod. Moto Staneta Ureka je bil šport za vse, zato tudi z začrtano potjo in organiziranim pohodom želijo k pohodništvu privabiti čimveč ljudi. Udeleženci Urekove poti se navadno pripeljejo do Poljan ali Hotavelj, večina tistih z osebnimi avtomobili pa do vasice Malenski vrh.TEMATSKA POT PO RUPNIKOVI LINIJI


Člani Turističnega društva Gorenja vas in simpatizerji Rupnikove linije smo trasirali in uredili zanimivo, poučno in razgledno pot po sledeh gradnje Rupnikove linije. 
Zahodno obrambno linijo, im. Rupnikova linija, je Kraljevina Jugoslavija pričela graditi 1937 leta kot odgovor na Alpski zid, ki ga je Kraljevina Italija gradila tik ob Rapalski meji, pridobljeni z mirovnim sporazumom leta 1920. Linija je potekala od Jalovca čez Blegoš, Žirovski Vrh, Logatec in naprej do Reke. Začetek druge sv. vojne je dela na liniji v trenutku prekinil in utrdbe so ostale nedokončane. Leta 1941 je celotno linijo gradilo 60.000 vojakov in civilistov. Skozi Poljanske kraje je bila linija najbolj dograjena; ostala je tudi dobro ohranjena.

 

Dupljanska orientacijska pot 

S potjo vas želimo vspodbuditi, da bi se v prostoru orientirali sami in bili tako bolj pozorni na naravo in njeno raznolikost. V sam prostor nismo vnašali znakov, ki bi vas vodili, ampak smo iz prostora odčitali orientacijske točke in jih vrisali v karto. Pot smo označili le v Udinborštu, saj je znano, da se v njem izgubijo tudi domačini.

 

Dupljanska rokovnjaška pot   

Tu začnemo našo malo neobičajno in za slovenski prostor izjemno zanimivo Rokovnjaško pot proti znameniti krivi jelki. Zapustiti moramo naše stoletje in se preseliti daleč nazaj, v čas francoske oblasti pri nas in tja do leta 1853....

 

 

RADOVLJICA

Gozdna učna pot Radovljica 


Gozdna učna pot, najstarejša v občini (1977), je bila v času svojega obstoja zaradi različnih dejavnikov (vetrolom, trasa avtoceste) spreminjana in dopolnjena. Današnja, v tem letu ponovno urejena in opremljena gozdna učna pot leži slab kilometer izven Radovljice. Poteka po lahko prehodnem ravninskem gozdu ter predstavlja številne gozdne vrste, lovsko tematiko in gozdarstvo. Osnovni namen poti je izobraževanje, predvsem otrok, kakor tudi okoličanov in skupin turistov.

 

Vodna učna pot Grabnarca 


krožna učna vodna pot Grabnarca združuje na eni strani železarsko zgodovino, na drugi pa naravno pestrost voda in življenjskih okolij živali in rastlin. Do XVIII. stoletja je bila Kolnica eno izmed treh središč železarstva in kovaštva na desnem bregu Save, kasneje pa je vodna moč Grabnarce in Lipnice poganjala kolesa žag in mlinov. Vodna pot kot zaščitena naravna vrednota predstavlja nadaljevanje naravoslovne učne poti Pusti grad. Z vodno potjo se želi poudariti pomembnost vode in njeno vlogo v preteklosti in danes. Na majhnem prostoru, katerega sta oblikovali Grabnarca in Lipnica lahko spremljamo izredno pestrost živalskega in rastlinskega sveta med katerimi so tudi zelo redki potočni raki in simbol poti, vodni kos.

 

Naravnoslovna učna pot Pusti grad  


naravoslovna učna pot Pusti grad v večji meri poteka po nekdanji poti, ki je več stoletij povezovala posestva radovljiškega gospostva na levem in desnem bregu reke Save. Prehod preko Save poteka preko obnovljene Fuxove brvi (prvotno zgrajene med obema svetovnima vojnama; poškodovane v poplavah sredi šestdesetih let prejšnjega stoletja). Skozi gozdove in jase obiskovalce vodi sedem informacijskih točk, opremljenih z informacijskimi tablami, lesenimi mizami in klopmi. Pot predstavlja pestrost narave v sonaravnem in umetno osnovanem gozdu, živalstvu, o pomenu in življenju v in ob reki Savi, geološki zgodovini prostora ter zgodovinski dediščini s Pustim gradom, v visokem srednjem veku središču posesti grofov Ortenburg.

 

Petrova pot Begunje 


Petrova pot vodi na vrhove hribov v neposredni bližini Begunj. Ne glede na izbiro poti je potrebno do sv. Petra premagati dokaj strm vzpon, v nadaljevanju pa se pot zlagoma vzpenja. Pri cerkvi sv. Petra z znamenitimi freskami Jerneja iz Loke (nekoč romarska pot in protiturški tabor) je arheološko najdišče, katerega jama naj bi po izročilu imela zdravilne moči. V neposredni bližini je razgledna točka od koder je lep pogled na Begunje, radovljiško ravnino, blejski kot s Triglavom v ozadju in na Stol ter Begunjščico. Streljaj od cerkvice je tudi vzletišče za jadralne padalce. Pot se nadaljuje do Sankaške koče od koder se je možno povzpeti do točke pozitivne energije.


 Pojdi na: 1 2 3 4 5 6 7 8 naslednja stran