IZLETI po SLOVENIJI


Obvestilo Odpri Zapri


RAZKRIŽJE

Če na kratko strnemo povabilo na obisk Razkriškega kota, bi lahko dejali, da turistično ponudbo ustvarjajo navadni, preprosti ljudje, ki temelji na bogati kulturni in naravni dediščini, ohranjenih šegah, običajih in navadah, na kulinaričnih posebnostih, dobrih vinih, zanimivi pokrajini, ki na tem območju iz obmurskega sveta prehaja v vinorodni svet vzhodnih obronkov Slovenskih goric.

RADENCI

Je samostojna občina od leta 1994 in praznuje svoj praznik 19. junija - v spomin na KAPELSKI (RADENSKI) TABOR LETA 1870  njena površina zajema 3374 ha, razprostira se v glavnem po desnem bregu reke Mure in je pretežno gričevnata ,šteje 5265 prebivalcev, ki bivajo v 22 naseljih. Slovi po mineralni vodi - Radenski, zdraviliški ponudbi, kapelskih vinih in kulinaričnih dobrotah, turizmu, prijaznosti ter gostoljubnosti .Grb Občine Radenci je upodobljen na ščitu z dnom polkrožne oblike; vanj so postavljeni trije liki, ki simbolizirajo vrelce mineralne vode in griče, na levi polovici so trije vodni mehurčki, na desni polovici pa spodaj grozd in zgoraj stilizirana cerkvica

STARA GORA

Stara Gora je v zadnjih letih vse bolj priljubljena turistična točka pohodnikov, kolesarjev in organiziranih skupin izletnikov, saj ima kljub svoji majhnosti številne kulturne in turistične zanimivosti. Skozi vas vodi zasajen Lipov gaj, lipov drevored z 60 drevesi. V prostorih nekdanje šole je danes etnološki muzej, v katerem je razstavljeno kmečko in obrtniško orodje, ki so ga pri delu uporabljali naši predniki. Nasproti pa stoji mogočna baročna cerkev Svetega Duha iz leta 1697, ki se ponaša s pozlačenimi oltarji, vrednimi ogleda, ter z drugimi najstarejšimi orglami v Sloveniji. Cerkev je bila sezidana po naročilu grofa Schachenturna mlajšega, gradili so jo 3 leta, poslikal pa jo je italijanski slikar Jakob Brollo iz Gumina. Posebej zanimiv pa je leta 1996 postavljena mlin na veter, ki je kopija Bečevega mlina iz Kokolajnščaka z vsemi prvinskimi elementi. Mlin je še leta 1957 mlel zrnje na Kokolajnščaku pri Bečevih. Ponovno postavljen mlin je spomenik preproste vaške kulturne dediščine na našem koncu Slovenije. Ta mlin danes spet melje moko, seveda le v turistične namene. Mlinsko napravo z mlinskima kamnoma poganja vetrnica, ki je pritrjena na gibljivi pogonski del mlina, saj se mora vedno usmerjati v smeri pihanja vetra. 

GORNJA RADGONA

»Gornja Radgona obmejno mesto, mesto sejmov in mesto penine« Občina Gornja Radgona leži v severovzhodni Sloveniji. Pripadajo ji Ščavniška dolina in lepe vinorodne Radgonske gorice. Je obmejna občina, saj vzdolž reke Mure meji na sosednjo Avstrijo. V Sloveniji pa so njene sosednje občine Apače, Radenci, Sv. Jurij ob Ščavnici, Cerkvenjak, Benedikt, Sveta Ana in Sveta Trojica v Slovenskih goricah.

KRAJINSKI PARK JERUZALEM

Jeruzalem s svojim svetim imenom, energetskimi silnicami, vinsko cesto, kjer uspevajo vrhunska bela vina, prekrasnimi razglednimi točkami in romarsko cerkvico upravičeno nosi ime nebeški kraj. O tem je prepričal že križarje, ki so v 13. stol. iskali pot v današnji izraelski in palestniski Jerusalem.

LJUTOMER

Mesto se nahaja v osrčju Prlekije (skrajni rob Štajerske) in meji na Prekmurje in Hrvaško. Skozi mesto teče reka Ščavnica, ki se pri Razkrižju izliva v reko Muro. Območje obsega del Panonske kotline, ki je s svojimi kvartarnimi naplavinami in sedimenti pripomogla k razvoju regije in celotnega območja. Geografsko je območje povezano z Madžarsko in celotno Transdanubijo. Zaradi podobnih kamnin so se razvile tudi podobne panoge. Ob robu Prlekije (Ljutomera) se nahaja hribovito območje iz terciarnih laporjev in gline, ki je pomembno vinorodno območje Slovenije (Jeruzalem). Pomembno je na razvoj mesta vplivala regulacija Ščavnice in izgradnja Gajševskega jezera, ki je preprečilo številne poplave iz preteklosti. Mesto se nahaja na regionalni cesti Gornja Radgona - Radenci - Ljutomer - Ormož in Ljutomer - Lendava, ter je tako pomembno cestno središče.

BANOVCI

Terme Banovci namreč slovijo po tradicionalnih animacijskih programih, namenjenih zlasti družinam z otroki. Pa ne le otroci, tudi odrasli se pogosto radi pridružijo gusarjem, banovskim čarovnicam, detektivu Frančku, banovskim vitezom… V očarljivi panonski vasi vas pričakuje 2.000 m2 vodnih površin, ki ponujajo številne dogodivščine in zdravilno, termomineralno vodo, bogato s fluorom.

Mekotnjak, Stara Cesta, Desnjak in Cezanjevci so po zgodovinskih, prostorskih in političnih razmerah že od nekdaj povezana. Vsa se nahajajo v občini Ljutomer, delijo si skupno pokopališče, šolo in nekatere zgodovinske dogodke. Stara Cesta in Mekotnjak imata tudi skupen gasilski dom in sta z Desnjak-om v isti krajevni skupnosti. V kraju se nahaja šola.

CUBER

CVEN

CVEN je mogočna vas, ki ima velike kmečke hiše, značilne za Mursko poljsko aristokracijo. Vas leži na obeh straneh ceste, na sredi vasi stoji vaška kapela sv. Jožefa iz leta (1867). Na sredi poti med CVENOM in Ljutomerom se odcepi desni krak ceste – NOVI CVEN.  Del CVENA okrog šole in zadružnega doma, se imenuje GOMILA. Vas CVEN leži v porečju nekdanjega rokava Mure - Murici, na nadmorski višini 175m. KO CVEN se razprostira na 520 ha in ima 616 prebivalcev.


 Pojdi na: 1 2 3 4 5