IZLETI po SLOVENIJI


Obvestilo Odpri Zapri


Občina Komen

Komenska občina obsega 103 km² površine - od slovensko-italijanske meje, kjer meji z občino Devin-Nabrežina, do Braniške doline na severnem robu Krasa, kjer se območje nadaljuje v Vipavsko dolino in meji z občinami Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Ajdovščina in Vipava na slovenski strani in Doberdob na italijanski. Na južni strani jo v Sloveniji omejuje še občina Sežana, v Italiji pa občina Zgonik. Sestavlja jo 35 naselij oziroma 20 vaških skupnosti.

Mestna občina Koper

V občini živi večinsko slovensko in manjšinsko italijansko prebivalstvo, ki ob dvojezičnostienakovredno ohranja tako jezik kot vse druge kulturne vrednote italijanske narodnosti. S prepletanjem spoznanj, izkušenj, interesov in vrednost dveh narodov nastaja specifična bogatejša »kultura ob meji«, ki je kultura sožitja, sodelovanja in prijateljstva med somejaki. Sama podoba starega mesta je s svojo specifično zgradbo še danes dragocen urbanistični spomenik v mediteranskem prostoru. Sprehod po njegovem starem mestnem jedru odkriva slogovno govorico različnih obdobij in dejavno kontinuiteti ustvarjalnih hotenj, ki so v stoletjih oblikovala to zanimivo in privlačno obmorsko središče.

Občina Piran

Piran, slovenska turistična prestolnicaObčina Piran je turistično daleč najbolj razvita slovenska občina in eno izmed pomembnejših središč kongresnega, zdraviliškega, igralniškega in navtičnega turizma v severnem Sredozemlju. Vir blaginje občine Piran pa niso zgolj izredne naravne znamenitosti, ki burijo domišljijo turistov po vsem svetu, temveč duh enakosti, strpnosti in medsebojnega spoštovanja, ki sta ga skozi zgodovino zgradila dva naroda na istem koščku zemlje. V Piranu živijo ljudje, ki so se priselili iz različnih krajev Slovenije in tudi iz drugih držav. Med seboj so stkali vezi sožitja in kljub mnogim različnostim ohranili avtohtono kulturo in tiste vrednote, ki jih danes utrjuje združena Evropa. Piran je tudi hram kulture in zakladnica umetnosti, mesto številnih prireditev, koncertov in razstav. Občina, ki jo poživlja mednarodno razvejana izobraževalna dejavnost in široka paleta poslovnih priložnosti. Mesto oddiha in izrednih izzivov.

Občina Sežana

Na svojem ozemlju ima Občina Sežana številne kraške jame, od katerih je ena najlepših turističnih jam Vilenica. Poleg že naštetega pa so tu še Botanični park, za katerega skrbi Komunalno stanovanjsko podjetje Sežana; svetovno znana Kobilarna Lipica, ustanovljena leta 1580 z namenom vzreje plemenite pasme konj za potrebe dunajskega dvora. Danes predstavlja Lipica s svojo športno, hotelsko in igralniško ponudbo gibalno moč turizma v občini. Turistično ponudbo občine dopolnjujejo tudi kmečki turizem, številne restavracije, gostilne, osmice in drugi gostinski objekti.


 Pojdi na: 1 2 3