IZLETI po SLOVENIJI


Obvestilo Odpri Zapri


Občina Ajdovščina

OBČINA AJDOVŠČINA je gospodarsko in kulturno središče Vipavske doline, ki leži na zahodnem delu Slovenije, v bližini državne meje z Italijo. Občino sestavlja 26 krajevnih skupnosti in 45 naselij. SREDIŠČE OBČINE je mesto Ajdovščina, kjer živi okoli 7.000 prebivalcev. Mesto se ponaša z izredno bogato in razgibano zgodovino. Prav zaradi posrečene kombinacije prvih rimskih zgradb in kasnejših srednjeveških gradbenih posegov ponuja danes Ajdovščina obiskovalcem nešteto zanimivosti. Posebno atraktivna je vzhodna mestna veduta z restavriranim delom obzidja, s stolpom in v obzidje vključenimi renesančnimi grajskimi arkadami.

Občina Bovec

Bovško je gorata pokrajina v Julijskih Alpah. Vijugavi in ozki dolini Soče (iz katere izhajajo še stranske doline Lepena, Vrsnik, Zadnjica in Zadnja Trenta) in Koritnice z Bavšico, Možnico in Loško Koritnico, se ob sotočju Soče in Koritnice udobno razlezeta v Bovško kotlino, ki pa se potem spet stisne in preide v srpeniško-žagarsko kotanjo z dolino reke Učje. Bovška kotlina je v svojem dnu pokrita z dokaj obsežnimi in ravnimi obdelovalnimi površinami. Občina Bovec meji na italijanske občine Tarvisio (Trbiž), Chiusaforte (Kluže) in Resia (Rezija) ter slovenski občini Kobarid in Kranjska Gora.

Občina Brda

Na skrajnem zahodu Slovenije se na 72 km2 razprostira čudovita, zanimiva in opojna deželica Brda. Razteza pa se tudi preko državne meje od smaragdne reke Soče na jugovzhodu do reke Idrije na severozahodu. Ponosno jo zaključujeta stara očaka hrib Sabotin na vzhodu in Korada na severu. Briški griči, kjer si je približno šest tisoč prebivalcev uredilo domačije, strnjene v naselja, ki imajo ponavadi v svoji sredi tudi cerkvico, se polagoma spuščajo proti jugu k Furlanski nižini. Nekaterim se tu ob lepem vremenu odpre novo obzorje, morje, ki rodovitno prst na flišni podlagi oplaja s prijetno mediteransko klimo. 

Občina Cerkno

Središče občine je Cerkno, ki je kraj z okrog 2000 prebivalci in je upravno, gospodarsko in kulturno središče Cerkljanske. Cerkljanska, ki je izrazito zaključena regija s središčem v Cerknem, leži v prehodnem prostoru med alpskim in primorskim svetom v porečju Cerknice in Idrijce. Lega kraja daje turistom veliko možnosti za številne krajše sprehode v naravo po označenih pešpoteh ali za celodnevne planinske ture. Tudi samo Cerkno z okolico nudi dovolj zanimivosti vrednih ogleda (Cerkljanski muzej, Partizanska bolnica Franja, Divje babe v Šebreljah, domačija pisatelja Franceta Bevka v Zakojci...), pa tudi do vseh pomembnejših slovenskih turističnih znamenitosti ni več kot dobro uro vožnje z avtobusom ali osebnim vozilom.

Občina Idrija

Idrija, nosilka naziva »alpsko mesto leta 2011«, leži v osrčju stare celine, na stičišču Alp in Krasa. Rudnik živega srebra, drugi največji na svetu, je stoletja hranil blagajne največjih evropskih vladarjev, v Idrijo pa privabljal najmogočnejše ume evropskega naravoslovja, medicine in tehnike. V 500 letih rudarjenja so idrijski „knapi“ pod mestom izkopali 700 kilometrski labirint rovov in iz nakopane cinabaritne rude pridobili 147.000 ton živega srebra, kar je več kot 13% vse svetovne proizvodnje. 
Po zaprtju rudnika so domači rudarski strokovnjaki izpeljali obsežen projekt zapiralnih del v rudniku, prvi tovrstni v Sloveniji, s katerim so z ustreznimi materiali zapolnili »labirint rovov« pod mestom, da bi preprečili premike in posedanje mesta nad rudnikom. To je bil eden največjih okoljskih projektov, ki je bil doslej uresničen v Idriji.

Občina Kanal ob Soči

Idrija, nosilka naziva »alpsko mesto leta 2011«, leži v osrčju stare celine, na stičišču Alp in Krasa. Rudnik živega srebra, drugi največji na svetu, je stoletja hranil blagajne največjih evropskih vladarjev, v Idrijo pa privabljal najmogočnejše ume evropskega naravoslovja, medicine in tehnike. V 500 letih rudarjenja so idrijski „knapi“ pod mestom izkopali 700 kilometrski labirint rovov in iz nakopane cinabaritne rude pridobili 147.000 ton živega srebra, kar je več kot 13% vse svetovne proizvodnje.  Po zaprtju rudnika so domači rudarski strokovnjaki izpeljali obsežen projekt zapiralnih del v rudniku, prvi tovrstni v Sloveniji, s katerim so z ustreznimi materiali zapolnili »labirint rovov« pod mestom, da bi preprečili premike in posedanje mesta nad rudnikom. To je bil eden največjih okoljskih projektov, ki je bil doslej uresničen v Idriji.

Občina Kobarid

Kobarid, majhno in prijazno mestece, se nahaja na zgodovinskem križišču poti skozi Posočje in proti Furlaniji. Številne arheološke najdbe iz železnodobnega grobišča pričajo o strateškem pomenu kraja v davnini. Največji pečat je Kobaridu pustila 1. svetovna vojna, ko so v 12. soški bitki avstrijske čete s podporo Nemcev uspešno prebile fronto. Pripoved o zgodovini kraja in predvsem o Soški fronti je podana v Kobariškem muzeju, najboljšem evropskem muzeju leta 1993. Zanimiva in poučna je Kobariška zgodovinska pot, ki nas popelje skozi čas in naravne lepote okolja. Kobarid je tisto mesto v Sloveniji, ki se lahko pohvali z največjim številom  odličnih restavracij v enem samem kraju. Združeni so v Kobariški gastronomski krog. Tudi za najbolj razvajene ljubitelje dobre hrane in vrhunskih vin bo obisk Kobarida veliko doživetje.

Občina Miren - Kostanjevica

Pokrajina občine je zelo raznolika. Del imenovan tudi ''Vrt Goriške'' sega v območje Vipavske doline. Pokrivajo ga rodovitna polja, vrtovi in sadovnjaki med katerimi se vije reka Vipava. Preostali del pokrajine sega v območje Krasa z značilno barvito in pestro kraško floro, s kraškimi vrtačami in globokimi brezni, ki so pravi izziv za mnoge jamarje. Tu sta doma kraški pršut in teran. Največji kraj v občini in tudi občinsko središče je Miren.


 Pojdi na: 1 2 3