IZLETI po SLOVENIJI


Obvestilo Odpri Zapri


MOZIRJE

NAZARJE

Zelena jama oz. Brezno presenečenj, Rovt pod Menino

V bližini Tolstega vrha na Dobrovljah se na višini 940 metrov v manjši vrtači (60 metrov od ceste Sv. Jošt - Nazarje) skriva neugledna, dobrega pol metra velika odprtina, ki nas popelje v globine po poševnem robu skoraj 900 m. Jama se vseskozi spušča v večjih ali manjših stopinjah, globokih do 35 m. Rovi so ozki, praviloma visoki in se meandrasto zavijajo ter nam ovirajo gibanje. Vseskozi nas spremlja potoček, ki se občasno spremeni v neprijetno, hladno prho. 
 

Tinetova jama oz. Jarekov brlog, Čreta pri Kokarjah

Jama, ki je bila odkrita leta 1882, je poimenovana po najditelju, Martinu Gričarju.  2 metra širok in 4 metre visok vhod pod navpično steno severnega roba Dobrovelj najprej vodi v vodoravno jamo, ta vodi po grušču navzdol do 4 metre globoke stopnje in končne dvorane, kjer so kapniki.
 

Štebirnica, Pusto polje

90 m dolg poševen in lepo zasigan rov na osamelem krasu Dobrovelj se odlikuje po kapniških stebrih ("štebri"), po katerih je dobila jama ime. Vhod v jamo je nastal zaradi udora stropa ene izmed dvoran.
 

Krapletova jama, Čreta pri Kokarjah

60 m dolgo jamo bogato s kapniki sestavlja več dvoran. 
 

Lomski brlog, Čreta pri Kokarjah

35 m dolga vodoravna jama s sigo in kapniki je ogrožena zaradi uničevanja kapniškega bogastva.

Ovčja jama, Čreta

Jama je 27 m globoko brezno v dolžini 20 m dolgega rova.  

Jama v Žlabru, Žlabor

Vodoravna jama v dolžini 46 metrov je pomembna, ker je tu prvo najdišče jamskih hroščev na Štajerskem. Vhod v jamo v širini 2m in višini 1,6 m, se nahaja 12 m nad cesto v skalnem pobočju v Žlabru.
 

Kokarska zijalka, Kokarje

Manjša zijalka v dolžini 16 m se nahaja nad močnim kraškim izvirom. Pomembna je kot sled podzemeljskega odtoka Kokarske Suhe.
 

Orlova peč, Čreta pri Kokarjah

Ob Zakrajskih pečeh se sredi gozdne poseke dviguje velik skalni osamelec, ki je na vrhu poraščen z drevjem in grmovjem. Lepo je viden iz doline, pa tudi od kmetij Lomšek, Rebernik in Kraple. 
 

Kokarska Suha, Kokarje, Čreta pri Kokarjah

Soteska v dolžini 500 metrov je zarezana v severozahodnem pobočju Dobrovelj. Soteski Kokarske Suhe dajajo slikovitost predvsem navpične stene na južni strani. Njeno povirje poteka po neprepustnih keratofirjih, kjer potok ponikne in se pojavi v kraških izvirih pri jami Zijalki. Razen ob večjem deževju potok ne teče po soteski.


Lipa na prelazu Lipa, Rovt pod Menino
Mežnarjeva lipa ob cerkvi v Kokarjah
Cerkvena lipa v Šmartnem ob Dreti
Lipa ob cerkvi sv. Marije, Čreta pri Kokarjah
Lipi ob kapelici, Nazarje 
 

Lipa na prelazu Lipa, Rovt pod Menino

Lipa stoji na prelazu Lipa tik ob cesti, ki povezuje Zgornjo in Spodnjo Savinjsko dolino (Šmartno ob Dreti in Vransko). Po njej je dobil prelaz ime. Drevo ima obseg 480 cm (premer približno 150 cm) in se v višini 2,3 m od tal razcepi v dve debli.

Mežnarjeva lipa ob cerkvi v Kokarjah

Lepo rasla lipa z obsegom 393 cm stoji ob cerkvi Device Marije v Kokarjah, imenuje se po domačem imenu lastnikov zemljišča na katerem raste (Mežnarji).
 

Cerkvena lipa v Šmartnem ob Dreti

Lipa z obsegom 364 cm in višino 20 m se nahaja na cerkvenem dvorišču ob cerkvi sv. Martina v Šmartnem ob Dreti. 
 

Lipa ob cerkvi sv. Marije, Čreta pri Kokarjah

Turška lipa ob cerkvi je pomembna kot krajevna znamenitost povezana z bogatim ljudskim izročilom. Okoli lipe z obsegom 418 cm, je postavljena kvadratna lesena klop. 


 Pojdi na: 1 2 3 4 5