IZLETI po SLOVENIJI


Obvestilo Odpri Zapri


Slap Šumečnik 
Iz Dobrne se usmerimo proti vili Ružički, nato do graščine Gutenik mimo jame Ledenice in gostišča Hudičev graben, nadaljujemo pot do razpotja, kjer nas smerokaz usmeri proti domačiji Šumečnik. Na koncu poti pridemo do domačije Šumečnik, kjer je tik pod stanovanjsko hišo 4 metrsko slapišče s tolmunom, ki le za kratek čas ustavi vodo, da potem zopet ne zdrsne po še enem, nižjeležečem, 3 metrskem slapišču (skupna višina slapišča je 7 metrov).

Paški Kozjak

Od zahoda proti vzhodu se Karavanke jezičasto zaključujejo v gorski masiv, ki mu pripada osrednje mesto v severovzhodni Sloveniji - Paški Kozjak. 
Stisnjen v dve slemeni, kakor dve gubi, porasel z bogatimi gozdovi in prekrit s travnatimi planotami, v svojih razpotjih radovednemu popotniku odkriva domače, etnološke bisere nekdanjih časov in bogastvo živalskega in rastlinskega sveta. Med drevesnimi vrstami se izmenjujejo v mešanem gozdu bukev in jelka, smreka in gaber, bor in breza. Najvišji vrh severnega slemena je Basališče (1272 m), južnega pa nekoliko nižji Špik.

Dolina Daje

Dolina Daje je ena najlepših planjav Paškega Kozjaka, do katere se pride po poti, ki nas vodi čez Brdce na Paški Kozjak. Ob cesti in skalnatih robovih spomladi cveti volčin, julija in avgusta šentjanževe rože, robide in maline, proti jeseni pa robove pordečijo rdeči plodovi grmičaste jerebike.

Ribniki 

Na območju naselja Lokovina se nahajajo trije ribniki antropogenega nastanka. Največji med njimi je najsevernejši ribnik, ki ima premer kar 100 metrov, druga dva sta polovico manjša. V ribnikih gojijo amurje in krape. Možen je tudi ribolov.

Koška ura 
Koška ura se imenuje visoka skala, po kateri so se orientirali Klančani. To je neke vrste sončna ura. Ob petih popoldan, ko je senca na skali dosegla določeno mejo, je to pomenilo, da je čas za malico.

Termalni vrelec 
Srce zdravilišča je termalni vrelec. Najdemo ga v srednjem delu Zdraviliškega doma. Površinsko je zajet v mnogokotni kamniti obod, ki ga pokrivajo prosojne ploščice, stikajoče se zgoraj v odrezanem piramidnem vrhu. Skozi ploščice opazimo rahlo penečo se vodo. Voda je brez barve, duha in okusa. Ako se vznemiri, dobi mlečni videz. Ob vsakem letnem času ima temperaturo 36°C. Voda domnevno prihaja iz globine 1200 metrov, iz apneniških plasti, na katerih so se v poznejših geoloških dobah sesedale in oblikovale mlajše površinske tvorbe. Iz notranjosti privre voda domnevno v petih žilah.


KOZJE

KOZJANSKI PARK
Skoraj celotno območje Občine Kozje spada v območje regijskega Kozjanskega parka. Njegova temeljna naloga je ohranjanje in oživljanje naravne in kulturne dediščine na zavarovanem območju, ki obsega 196 km². 

www.kozjanski-park.si

LAŠKO
Hum nad Laškim

Nad mestom se strmo in ostro vzpenja vse do višine 583 m. Če ga pogledate z vznožja, se zdi, da bdi nad mestom. Krasi ga bogata flora; redek mešani gozd, višje pa pritlikavo grmičevje. Pot do vrha vas vodi skozi gozd in pritlikavo grmičevje, ob poti pa lahko opazite: teloh, proti vrhu pa encijan, avrikelj, dlakavi sleč, alpsko mastnico in drugo rastlinje

Zdraviliški park

Zdravilišče Laško se lahko pohvali tudi s prelepim zdraviliškim parkom eksotičnega rastja. V času njegovega nastanka, pred več kot sto petdesetimi leti, so v njem zasadili drevje in grmičevje, prineseno z različnih koncev sveta. Čeprav so se pogledi na namen parka v preteklosti spreminjali in so veliko dreves posekali, lahko sprehajalci še vedno občudujejo številne za naše kraje nenavadne rastline

Lahomniški sopot,

Potok Lahomnica pada preko pečine z višine 7 metrov in se izliva v manjše plitko jezerce. Slap ima višje zgoraj še eno, 4 metre visoko stopnjo, ki pa jo opazimo šele, ko se malce oddaljimo od slapu (skupna višina Lahomniškega sopota je 11 metrov). V bližini je gnezdišče sive čaplje.

Rečiška dolina

Življenje doline je od leta 1802 naprej oblikoval rudnik rjavega premoga. Danes pa lahko obiščete rudarski muzej, ki stoji poleg gasilskega doma v Hudi Jami. Idilična dolina je prav prijetna za potepanje ali kolesarjenje. Če ste ljubitelj pohodništva, vam priporočamo, da v svojo zbirko poti dodate še Rečiško planinsko krožno pot. Vse informacije o ogledu rudarskega muzeja in o planinski poti dobite v TIC-u Laško.

Lipe na Šmohorju
Ob cerkvi sv. Mohorja na zaobljenem vrhu Šmohorja stojijo tri mogočne stare lipe, od katerih sta že dve izgubili vrhove. Lipe so »turške« in stare gotovo nekaj stoletij. Ena med njimi je na Veliko noč leta 1879 pogorela in izgubila vrh, a še vedno zeleni. Za nepozabno fotografijo, se lahko slikate v deblu ene izmed njih in občutite njihovo mogočnost

Park v Rimskih Toplicah

Rimske Toplice, znano letovišče že iz 15. stoletja, se stiskajo v manjši kotlini ob Savinji. To je kraj z neokrnjeno naravo in bujno vegetacijo, tudi z eksotičnimi rastlinami. V zdraviliškem parku najdete velikanske sekvoje, kalifornijski mamutovec, librocedrus, orjaški tulipanovec, koloradsko, kavkaško in špansko jelko, črni in sivi oreh, rdečo bukev, čuge, tise, japonske ciprese in še vrsto drugih dreves.

Dolina Gračnice

Bogastvo doline celotnega toka Gračnice s pritoki predstavlja tudi pestrost rastlinstva in živalstva. Izmed vrst, ki naseljujejo to področje, je večje število uvrščenih v Rdeče sezname ogroženih vrst


 Pojdi na: 1 2 3 4 5