IZLETI po SLOVENIJI


Obvestilo Odpri Zapri


Zlata jama - rdeči bor, Kobilje

Rdeči bor izjemnih dimenzij se skriva v Zlati jami, kot gozd imenujejo domačini Kobilja. Bor ima obseg 348 cm in je 24 metrov visok. Bor je ob poti od Sv. Martina do Sv. Urbana


Kobilje- skorš, Kobilje

V vinogradih pri kapeli sv. Martina nad dolino Kobiljanskega potoka raste skorš (Sorbus domestica). Njegov obseg je 212 cm in višina 18 metrov. Doma mu pravijo skoriš ali barkanca.


Bukovniško jezero, Strehovci

Jezero leži med prijetno hladnimi kostanjevo-bukovimi gozdovi v dolini Bukovniškega potoka. Je pomemben razmnoževalni habitat dvoživk, v njem pa uspevata tudi ogroženi rastlini žabji šejek (Hydrocharis morsus-ranae) in vodni orešek (Trapa natans). Na sprehodu po Objezerski poti bodo tako dovolj pozorni gotovo odkrili marsikaterega jezerskega prebivalca. V bližini kapelice sv. Vida so odkrili številne zdravilne energijske točke, mimo katerih vodi Vidova pot.
 
Več o ponudbi in značilnostih območja lahko preberete na spletni strani-Bukovniško jezero


Košeri- bukev, Prosenjakovci

Bukev v Prosenjakovcih ima obseg 417 cm in je visoka 36 metrov.

MORAVSKE TOPLICE
Evangeličanska cerkev, Terme 3000

VELIKA POLANA
Domačija pisatelja Miška Kranjca

LENDAVA
Lendavski grad z muzejem, katoliška cerkev iz 18. stol.,
židovska sinagoga in kapelica z mumijo kapitana Hadika iz leta 1728

VELEMÉR
Gotska cerkev s poslikavami Janeza Akvile

MAGYARSZOMBATFA
Stari zvonik, lončarska hiša, zgrajena s "cimpranjem", s tremi prostori, pokrita s "škopo", domačija s konji, obrat surove, na soncu sušene opeke

ÕRISZENTPÉTER
Naravni park Örség, zaščitene hiše, stari skedenj, srednjeveška rimskokatoliška in kalvinska cerkev

VASVÁR
Redovniška hiša dominikancev iz srednjega veka, dominikanska cerkev in samostan z muzejem, milenijski park - otroško igrišče z lesenimi, ročno izrezljanimi igračami

OSZKÕ
Vinske kleti in stiskalnice iz 12. do 14. stol., 300-letni pecljati hrast in panonski vodnjak, zidan iz kamna, stari grobovi

KÕRMEND
Dvorec Batthany, evangeličanska, rimskokatoliška in kalvinska cerkev, ljudske hiše, Vadkert, dvorski park na površini 34 ha, Raba, muzej lokalne zgodovine, centralni muzej Mejne straže.

SZENTGOTTHÁRD (MONOŠTER)
Središče porabja, baročna cerkev, posvečena sv. Gotthardu iz 18. stol., narodnostni muzej
V zadnjih desetletjih dobiva vedno večji pomen kulturni turizem, ki povezuje tematsko sorodne kulturne spomenike, umetniška dela, objekte, tradicije, prireditve. Vso to ponudbo idealno združuje Pomurje z obmejnim delom Madžarske, Železno inZalsko županijo.
Železna županija je omejena s severne strani z nižinskim delom doline reke Rabe, proti jugu se postopoma znižuje proti dolini reke Zale. Pokrajina je biser z vasmi, ki se čudovito stapljajo s pokrajino. Ob robu vasi so vinogradi, gorice in kleti.
Õrség je mejna krajina. Razprostira se v jugozahodnem kotu Železne županije, ob slovensko-madžarsko-avstrijski tromeji. Skozi sedanjo županijo in Slovenjo vodi zgodovinska pot, Pot vojakov, ki se prek naselij Domanjševci, Selo, Martjanci in Murska Sobota nadaljuje do avstrijske Radgone. V naseljih so kulturni spomeniki, večje ali manjše srednjeveške cerkve. Pokrajina z obeh strani meje je svet, kjer se harmonično zlivajo človek in narava, tradicija in sedanjost.
Med potovanjem ne boste sami, pomagali vam bodo tukaj živeči prijazni in gostoljubni domačini. Zato le korajžno dogodivščinam naproti !

GORNJA RADGONA
Grad v Gornji Radgoni, cerkev sv. Petra iz 15. stol,
Radgonska klet

LJUTOMER
Staro mesto, Miklošičev trg s kapelo sv. Florjana
iz leta 1736 in cerkvijo sv. Janeza Krstnika

JERUZALEM
Vinska klet Jeruzalem, cerkev sv. Marije
s podobo Matere božje iz svete dežele

MORAVSKE TOPLICE
Evangeličanska cerkev in kopanje v Termah 3000

VERŽEJ
Babičev mlin, spomenik skladatelja Slavka Osterca,
spomenik slovenskega zgodovinarja Frana Kovačiča


 Pojdi na: 1 2 3 4