IZLETI po SLOVENIJI


Obvestilo Odpri Zapri


Stara trta
Stara trta je okrog 440 let stara vinska trta, ki raste v osrednjem delu mesta Maribor na Lentu, točno v Vojašniški ulici 8 v Pristanu. Raste ob južni strani pročelja te enonadstropne hiše. Ime je dobila zaradi svoje častljive starosti, saj spada med najstarejše domače vinske sorte na Slovenskem, imenovana modra kavčinaali žametna črnina.

Mariborski otok
Mariborski otok je naravni otok na reki Dravi pred Mariborom. Leta 1951 je bil zavarovan kot naravna znamenitost in danes ima status površinsko geomorfološkega in botaničnega naravnega spomenika. Hkrati je pomemben habitat živalskih vrst, predvsem ptičev.

Trije ribniki
Trije ribniki so postali del mestnega Mariborskega parka z ureditvijo v 80. letih preteklega stoletja. V preteklosti so bili ribniki vodni rezervat, iz katerega se je po potrebi napajal mestni obrambni jarek. Danes območje Treh ribnikov ponuja obiskovalcu poleg slikovitosti predvsem gostinsko ponudbo in rekreacijo.


Kalvarija
Kalvarija je hrib nad Mariborom. Njena nadmorska višina je 375 m.

Piramida
Piramida (386 m) je grič v Mariboru. Na Piramidi je kapelica, pod katero je vinograd. Je tudi izletniška točka, od koder si sprehajalci ogledujejo Maribor.

Mariborski park
je park, ki leži severno od starega mestnega jedra v Mariboru. Danes obsega celotni park območje okrog 54ha.

Studenški gozd
Drava
Pohorje
Stolni vrh
Meljski hrib

 

PTUJ


Siva čaplja


Je kot štorklja velika dolgonoga in dolgovrata ptica sive barve. V letu ukrivi vrat v obliki črke S. Rumen, koničast kljun izdaja ptico, ki se hrani z ribami, pa tudi z malimi sesalci in dvoživkami. Neprebavljene ostanke hrane izbljuva v kepasti tvorbi imenovani izbljuvek. Lovi tako, da nepremično opreza, potem pa sunkovito sproži vrat in ujame plen.

 

Bela štorklja

 
Vsakomur dobro znana velika bela ptica s črnimi letalnimi peresi, dolgim, rdečim kljunom in nogami. V letu ima vrat iztegnjen, po čemer jo ločimo od čapelj. V Sloveniji je selivka - jeseni se odseli v Afriko. Večina parov gnezdi v panonskem svetu. Na gnezdu se ponavadi srečata osebka, ki sta gnezdila skupaj že prejšnja leta, saj se štorklje praviloma vračajo na staro gnezdo.

 

Hincejeva sekvoja

Ob levem bregu reke Drave, 2 kilometra od centra mesta, v naselju Orešje, stoji Hincejena sekvoja. V 19. st. so prinesli to vrsto drevesa v Evropo in jo sadili po parkih. Sekvoja v Orešju je največja med drevesi te vrste na Slovenskem. Obseg drevesa je 743 cm, v višino pa meri 43,5 m.

Krajinski park Šturmovec
V trikotniku med staro strugo Drave, Dravinjo s haloškim robom in videmsko ježo pod nasipom Ptujskega jezera leži 125 hektarjev obsegajoč ostanek obrečne pokrajine, ki je od leta 1979 zavarovan kot krajinski park Šturmovec. Območje odlikuje raznolikost življenjskih okolij, vse od prodišč, plitvin, mrtvih rokavov in studenčnic, do košenih in nekošenih poplavnih gozdov ter travnikov.

RAČE


Krajinski park Rački ribniki  
Krajinski park Rački ribniki - Požeg leži na obrobju Dravskega polja in meri 484 ha. Zajema predvsem nižinski mešani gozd, travnike z mejicami in stoječe vode (ribniki in zadrževalnik). Park je izredno pomemben kompleks v nižinskem delu Slovenije, saj predstavlja življenjski prostor redkim in ogroženim rastlinskim in živalskim vrstam - ne samo v regionalnem in slovenskem merilu, temveč tudi širše. Tako je tukaj prisotnih preko 210 vrst ptic, 50 vrst kačjih pastirjev ter 12 vrst dvoživk, če med živalmi omenimo le tiste najopaznejše in najglasnejše.

 

Botanični vrt TAL 2000 
http://www.race-fram.si/images/spacer.gifTal 2000 se nahaja južno od Maribora, med Račami in Pragerskim, v naselju Zgornja Gorica. Do vrta lahko pridete iz več smeri: z avtoceste (Maribor − Ljubljana) izstopite v Račah ali v Slovenski Bistrici − sever. Iz ptujske smeri (če zavijete s ceste Ptuj − Sl. Bistrica) pri odcepu za Rače ali pri odcepu za Spodnjo Gorico. 
Podrobnejši opis poti najdete na spletni strani vrta. www.tal2000.spletnastran.com.

Framsko Pohorje 
Framsko Pohorje - tako lahko imenujemo hribovit svet jugovzhodnega Pohorja, ki se začenja z vinogradniškimi pobočji Frama in Morja, se potem nadaljuje v sadjarska območja Loke, Kopivnika in Ranč ter prehaja nad živinorejsko Planico v gozdnato območje Pohorja. Nekoč je bil Fram zaradi mlinov, žag, oljarn in trgovine na stičišču Dravskega polja in Pohorja zelo živahen kraj. Na vodah framskega Pohorja se je vrtelo nad 90 vodnih koles in gnalo na desetine žag, mlinov, nekaj oljarn in stop in kladivarno.http://www.race-fram.si/images/spacer.gif


Vešnerjeva domačija in jama
V bližini Vešnerjeve domačije, na višini 750 m, je Vešnerjeva jama, katere posebna značilnost je njena marmornata sestava. Osrednji del Pohorja je sicer zgrajen iz magmatskih kamnin, predvsem tonalita. Med te kamnine pa so vkleščene večje in manjše podolgovate leče marmorja, na katerih nastopajo tudi kraški pojavi. V eni od leč med kmetijama Vešner in Nacek v vasi Planica nad Framom je vhod v manjši kraški objekt - brezno s premerom vhoda 2x1 m, globoko 10 m. Razpokani marmor in brezno odvajata vodo v 100 m oddaljeni izdatni kraški izvir, ki se po 1 km pojavi kot potok Brunik, levi pritok Polskave.http://www.race-fram.si/images/spacer.gifhttp://www.race-fram.si/images/spacer.gif


 Pojdi na: 1 2 3 4