IZLETI po SLOVENIJI


Obvestilo Odpri Zapri


GRAJSKI PARK 
Zadnji lastniki gradu, grofje Thurni, so polja za gozdom pred 140 leti preuredili v lep grajski park z velikimi smrekami, jelkami, bori, macesni, bukvami, javorji, topoli, trepetlikami, brezami, kostanji in lipami ter z redkimi, eksotičnimi drevesnimi vrstami in grmičevjem. Celoten park je zasajen povsem naravno, v njem ni nobenih baročnih elementov, ampak ga oblikuje zelo preprost stil. V ljudeh vzbuja občutek sproščenosti in enostavnosti, zato spominja na lepe angleške parke, kjer pustijo, da se narava razbohoti in razraste po mili volji.

IZVIR NA RIMSKEM VRELCU 
Že v dobi Rimljanov je bila tu postojanka ob rimski cesti Celeia - Virunum. Konec 19. stoletja so kraj začeli izkoriščati v turistične namene. Sčasoma je nastalo daleč znano letovišče. Med drugo svetovno vojno je bil v stavbi gestapovski štab, po vojni gostilna, internat metalurške šole, počitniški dom ter hotel različnih kategorij.

CESTNIKOV SLAP 
V dolini Meže v Tolstem vrhu pada na dvorišče Cesnikove domačije slikovit slap. Gradita ga dve skalni stopnji. Spodnja je visoka okoli 16 metrov, zgornja pa 10 metrov. Tako slap predstavlja s 26 metri enega največjih slapov v metamorfnih kamninah.

VOTLA PEČ 
Vzhodno od Raven na Koroškem leži v reki Meži velik blok pegmatita, ki se je odlomil od višje ležečih pegmatitnih žil. Predstavlja nekakšen naravni most, katerega geomorfološki nastanek se razlikuje od naravnih mostov v sedimentnih kamninah, ki nastajajo zaradi raztapljajočega delovanja vode. Z geološkega vidika so zanimive pegmatitne žile, ki se razprostirajo od Meže na jugu do Libelič na severu, v dolžini več kot 10 kilometrov.

URŠLJA GORA
Uršlja gora je visoka 1699 metrov in sodi med lažje dostopne planinske cilje. Ob prihodu na goro se ponuja lep razgled na Mežiško, Mislinjsko, Šaleško in Dravsko dolino. Na vrhu stoji cerkev sv. Uršule, ki je najvišje stoječa cerkev na Slovenskem.

RIBNICA NA POHORJU


GOZDNA UČNA POT KAPELVALD 
  
Pot je krožna, dolga 3200 metrov. Nekoliko je strma le v prvem delu,  nato je ravna ali položna. Na začetku poti je orientacijska tabla, nato nas po poti vodijo smerokazi. Na posamezne vsebine nas opozarjajo lesene tablice, ki so postavljena na 10 stojiščih, na katerih spoznamo značilnosti tega dela Pohorja: lipov drevored, domače in tuje drevesne vrste, kapelico Sv.Jožefa,  steklarstvo in njegov vpliv na gozd,  kamnoseštvo,  živalski svet. Primerna je za obiskovalce vseh starosti, saj na njej spoznamo osnovne zakonitosti gozda. 
  
SGERMOVA SMREKA 
   
Na Ribniškem Pohorju raste veličastna Sgermova smreka (Picea abies), ki je naravni spomenik in ponos družine Sgerm. Sgermovi jo s ponosom pokažejo vsakomur, ki si želi videti veličino smreke.  Geodetsko določena višina Sgermove smreke, najvišje smreke v srednji Evropi znaša 61,8 metra, premer pa je 1,13 m. 
Drevo kljub svoji visoki starosti, ki jo ocenjujejo na okoli 260 let še vedno raste. 
  
KAMNOLOM JOSIPDOL

Značilnost Josipdola so kamnolomi. V petih kamnolomih si je pred vojno in po njej služilo kruh tudi več kot 250 delavcev. Danes obratuje le še 5. kamnolom, ki zaposluje 8 delavcev. Zgodovino kamnoseštva lahko spoznate v Muzeju kamnoseštva v Josipdolu. 

JEZERSKI VRH 
  
Jezerski vrh od daleč prepoznamo po visokem spomeniku, ki se dviga jugovzhodno od Ribniške koče. Vzpon nanj je kratek saj se čez travnato planjavo povzpnemo na kopast vrh. V navadnih razmerah za pot ne bi porabili več kot dvajset minut. Z vrha, proti kateremu se s severne strani vzpenja vse redkejše smrekovje, vidimo na zahodu Črni vrh ter za njim Uršljo goro, Peco in Obir. Na severu se nad Dravsko dolino vzdolž meje z Avstrijo dviga Kozjak, na vzhodu se razprostirajo prostranstva Pohorja, za obronki na jugu pa se skriva dolgi hrbet Paškega Kozjak. 


RIBNIŠKO JEZERO 
Vzhodno pod vrhom leži Ribniško jezero, h kateremu se spušča široka, dobro uhojena steza. Po njej pridemo v nekaj minutah na mehkejša tla, stopimo na lesene deske in se med gostim ruševjem sprehodimo do jezera, ki v resnici sploh ni jezero, ampak visoko barje, kakršnih je na Pohorju še nekaj. Kraj je v tihoti popoldneva res pravljičen, zato nam ob pogledu na zrcalno gladino, lokvanje in kačjega pastirja, ki se spreletava ob bregu.

SLOVENJ GRADEC 
Slovenj Gradec je upravno, gospodarsko in kulturno središče Mislinjske doline. Prva omemba mesta sega v 11. stoletje. Prijetno lego mu je omogočilo zavetje med Uršljo goro in sosednjim Pohorjem. Drugod ga poznajo po umetnikih in številnih kulturnih in družabnih prireditvah. Zgodovina mesta je tesno povezana z antičnim Colatiom, sedanjim Starim trgom. Nikakor ne smete izpustiti ogleda Galerije likovnih umetnosti, rojstne hiše skladatelja Huga Wolfa in obeh cerkev. Živahna kulturna dejavnost je mestu dala dobra priporočila za tujino tako, da je leta 1989 od OZN dobilo eminentni častni naziv - mesto Glasnik miru

VUZENICA
Vuzenica, sedež občine, je središčno naselje, idilično položeno ob desnem bregu Drave. Odlikuje ga sloves enega najstarejših krajev v Dravski dolini. Nekdaj so tu splavarji splavili »flose«, prevozniki pa so ob Dravi veselo tovorili. Živahno je bilo tudi na številnih sejmih. O nekdanji slavi še danes pričajo ostanki starega gradu in župnijska cerkev sv. Nikolaja. V njej je bil nadžupnik mili pesnik in narodni buditelj Anton Martin Slomšek. Čudoviti so jesenski sprehodi po sosednjih Dravčah, Svetem Primožu na Pohorju in Šentjanžu nad Dravčami.


 Pojdi na: 1 2