IZLETI po SLOVENIJI


Obvestilo Odpri Zapri


Drevo dvojček

V gozdu med vasjo Gorje in Jesenica raste zanimivo drevo, ki je prava posebnost. Gre za igro narave, dve zraščeni bukvi - sijamski dvojčici. Zanju vedo le domačini. Stoji v neposredni bližini gozdne ceste....

 

Zaganjalka

Zanimivo hidrološko naravno dediščino predstavlja izvir Zaganjalka pod Cerkljanskim vrhom, v Volkovi grapi blizu domačije Zakrog. Gre za zanimiv kraški pojav, za katerega je značilno spreminjanje pretoka vode. Ob običajnem pretoku traja sedem minut preden voda skoraj presahne in ponovno pride...

 

Soteska Pasice

Sotesko Pasice v Dolenjih Novakih,  med hriboma Mali in Veliki Njivč, zaznamuje hudournik Čerenščica. Na svoji poti je izdolbel številne tolmune, slapove in fosilne lonce - drasle. V apnencu kot kameninski podlagi se pojavljajo ti značilni kraški pojavi. Teren je naravno, brez pomagal pr...

 

Kazarska grapa

Kazarska grapa je zanimiva soteska, ki se razteza od izliva potoka v Idrijco, navzgor do Bukovega. Grapa je polna naravnih znamenitosti: naravni most, korita in brzice, tolmuni in skladi lehnjaka. Do nedavnega je tu deloval vodni mlin, ki je trenutno v obnovi. Malo pred zaselkom Laharn se lahko spus...

 

IDRDIJA

Divje jezero
Med slovenskimi jezeri prevladujejo ledeniška, zato je še toliko zanimivejši obisk kraškega Divjega jezera pri Idriji, ki leži le dobra 2 kilometra južno od mesta. Obiskovalcem se preko jezera odpira pogled na 100 metrske mogočne stene jezerskega kotla. Divje jezero je povezano s skrivnostnim svetom podzemnih voda,zato njegova temperatura med letom niha le med 7 in 10 stopinjami Celzija.

Krajinski park zgornja Idrijca

Krajinski park Zgornja Idrijca je občina Idrija razglasila in ustrezno zavarovala leta 1992. Območje parka zavzema 4230 hektarov, kar 4105 hektarov razgibanega površja pa pokrivajo gozdovi, po večini bogati in negovani.  Prostrani park se razprostira v porečju zgornjega toka reke Idrijce od Idrije do izvirov bistre gorske reke pod zaselkom Mrzla Rupa (840 m) na obrobju Vojskarske planote. Obsega tudi dolino potoka Belca ter robne dele prej omenjene Vojskarske planote in Trnovskega gozda.

KANAL
Brezno Vodičnik

Brezno v Levpi je globoko 250 m, široko 4 m, ponekod pa tudi 5 m. Od vrha do tal poteka brezno večinoma navpično. Nekje na sredini se pojavi majhna polica, na kateri ni mogoče stati. Zaradi tega so jamarji razglasili to brezno za največjo navpičnico brez prekinitve v Sloveniji. Jamarji pa so pred nekaj leti brezno ponovno obiskali in ugotovili, da polica prekine enotno navpičnico ter tako breznu vzeli primat.


Slap Savinka na Ajbi

20 m visok  slap Sovink se nahaja na začetku enega izmed pritokov Ajbe. Voda preko apnenčaste stopnje pada v manjši tolmun.


Mogočni kostanj

Mogočni kostanj se nahaja v Čolnici.  Je najdebelejši na severnem Primorskem.


Park Ajba

Županstvo Ajba

Ob uvedbi hišnih številk leta 1770 je bil v Ajbi sedež občine; načeloval ji je župan ali dekan. Samostojnost občine se je ohranila vse do leta 1928.


Drobničarstvo

Je edina možna alternativa živinoreje na demografskem podeželju. Ima ključen vpliv na vzpostavitev ravnotežja poraščenosti teritorija.


Kogojeva hiša v Potravnem

Že v prvi polovici leta 1600 je v bukvah omenjen Peter Cogoj. 14.10.1864 se je v tej hiši rodil Štefan Kogoj, oče skladatelja Julija-Marija Kogoja (20.09.1892 – 25.02.1956)

Cerkvica sv. Petra

Nad dolino potoka Ajba bdita cerkvici apostolov Petra in Pavla. Obe upravlja ročinjska župnija. Sveti Peter »pripada« zaselku Potravno in severozahodnemu delu Ajbe. Je pomembna panoramska točka v tem delu Soške doline. 


Slapovi in korita potoka Ajba

Potok Ajba (verjetno langobardski izraz za vodo) na svoji kratki poti od Krasa do Pršina ob izteku v Sočo krasi cela vrsta slapov in korit od začetnega Savinka pa do tega pri Držanovem malnu. 


 Pojdi na: 1 2 3 4 5 6 7 8 9