IZLETI po SLOVENIJI


Obvestilo Odpri Zapri


Cerkev sv. Nikolaja (sv.Miklavž) v Podkraju, spodnji del Hrastnika 

Cerkev Matere božje v Dragi, spodnji del Hrastnika 

Cerkev sv. Jakoba, v centru Dola pri Hrastniku 

Cerkev sv. Jurija, v Gorah nad Turjem 

Cerkev sv. Štefana, Turje 

Cerkev Kristusa Kralja, v centru Hrastnika 


Slopno znamenje v Šavni Peči 
Sredi vasi stoji s štukom okrašeno slopno znamenje, ki naj bi nastalo sredi 17. stol. Dr. Marjan Zadnikar ga v svojih delih imenuje kot eno izmed najlepših slovenskih zidanih slopastih znamenj takratnega časa. Odlikuje se z bogatim strukturnim okrasom in uporablja pri tem glavice kipcev, školjkaste motive, bisernico, ipd. Znamenje je bilo deležno večkratnih obnov, svojo pravo podobo pa je dobilo v začetku 21. stoletja. Razlog njegovega nastanka ni povsem pojasnjen, eni menijo da je označevalo pot proti cerkvi sv. Jurija, drugi pa iščejo odgovor v križišču vaških cest. 
Kipci v slopnem znamenju: 
Marija Brezmadežna,

Križani - Jezus Kristus

 sv. Jožef, sv. Martin

  sv. Krištof, sv. Anton Puščavnik Padovanski

  sv. Miklavž, sv Florjan Spomenik rudarjev 
Občina Hrastnik praznuje svoj občinski praznik 3. julija, v spomin na gladovno stavko rudarjev leta 1934. Rudarjenje, ki je bilo gonilna sila razvoja kraja skoraj 200 let, počasi zapira svoja vrata, toda dediščina ostaja. Mlakarjevo rudarsko stanovanje 
Da je bilo življenje rudarjev dokaj težko in grobo, priča tudi muzejsko urejeno Mlakarjevo stanovanje. Stoji v neposredni bližini poslovne stavbe RTH, v stari rudniški koloniji. V stanovanju rudarja Franca 
  (klikni na povezavo) 


Vila de Seppi

V Hrastniku je ostal edini grad, ki je bil grajen v času industrializacije. Redki bogataši, ki so prišli v Zasavje kot lastniki tovarn, so si raje gradili udobnejše velike hiše ali vile. V neposredni bližini steklarne stoji Vila de Seppi, zgrajena leta 1894 v stilu cesarskega gradu Miramar v Trstu. Gradnjo razkošne graščine je naročila baronica Ema de Seppi, hčera Franca Gossletha, ki je opravil vsa gradbena in pohištvena mizarska dela za grad Miramar v Trstu. Franc Gosleth je za svoje delo v gradu Miramar bil poplačan s plemiškim naslovom - s predikatom Ritter von Werkstatten. 
  (klikni na povezavo) 


Spomenik NOB

Na območju Hrastnika so ohranjeni številni spominski objekti in plošče, ki nas opozarjajo na žrtve NOB (na sliki Spomenik NOB – delo akademskega kiparja Stojana Batiča). Mnoge ulice in naselja, se imenujejo po padlih junakih: Cesta Adama Dušaka, Pot Vitka Pavliča, Cesta Emila Hameršaka, Osnovna šola narodnega heroja Rajka, …. 

Muzej Hrastnik

Nekdanja »nemška šola«, kjer je potekal pouk v začetku 20 stol. se je preoblikovala v hrastniški muzej. V njem lahko obiskovalci spoznajo zgodovino teh krajev z ogledom razstavljenih predmetov. 
V letu 2005 je Muzej Hrastnik odprl svoja vrata v novi podobi. Obnova je potekala več let, zato so razstavljeni predmeti toliko bolj vredni ogleda. Razstava poteka kontinuirano od pritličja do podstrešja (tri nadstropja).


 Pojdi na: 1 2 3 4 5 6