IZLETI po SLOVENIJI


Obvestilo Odpri Zapri


Spominski dom, Vaneča


Spominska plošča, Vaneča

Cerkev Marije Snežne, Fikšinci


Kapelica, Fikšinci


Obalov valjčni mlin, Pertoča


Nadstropni zidani mlin, Serdica


Etnološko-zgodovinska zbirka, Krplivnik / Kapornak


Kapela, Čikečka vas

PETANJCI
Reka Mura in spust po Muri (rafting),
turistični center in konjeniški klub Zaton

IŽAKOVCI
Otok ljubezni, plavajoči mlin in brod na reki Muri

RAZKRIŽJE
Razkriški kot, območje z zdravilnimi točkami,
Ivanov izvir, kovaški muzej, Slomškov mlin
Bivanje v Pomurju si lahko popestrite z ogledom različnih naravnih in kulturnih znamenitosti.
Mura, skrivnostna reka, zna s svojimi rokavi in brzicami očarati vsakega svojega obiskovalca. Lepote Mure boste podrobneje spoznali, če se boste odločili za spust po reki in opazovali njeno neokrnjeno naravo. S "šefo" se lahko spustite po Muri vse do Ižakovcev, kjer si boste počitnice popestrili z ogledom Büjraškega muzeja, "pajanin krüjon", popečenim kruhom na žerjavici, in vožnjo z brodom čez reko.
Svet ob Muri zaznajo le izbranci, bodite to prav vi !Ta pokrajina je čarobna, skrivnostna in zanimiva. Bolj ko jo boste spoznavali, bolj vas bo prevzela. Doživite čar kulinarike in prijetnega druženja !

RADENCI
Zdravilišče Radenci, park
STARA GORA
Mlin na veter v Slovenskih goricah
Prlekija je dežela kasačev in vrhunskih vin, vijugastih terastih goric, pojočih klopotcev, bogate kulturne, naravne in etnološke dediščine, termalnih vrelcev in zdravilišč. Počitnice ali oddih pri njih lahko preživite zelo aktivno.
Okoliški kraji vas vabijo s pestro dodatno ponudbo v znano Radgonsko klet, kjer je radgonska penina pričela zoreti že pred skoraj poldrugim stoletjem. Mejno sejemsko mesto Gornja Radgona povezuje s sosednjo avstrijsko Radgono Most prijateljstva.
Pot iz Gornje Radgone vas popelje proti majhnemu, a prijetnemu prleškemu mestecu Ljutomer, ki ga obdaja vinorodni okoliš. V njegovi okolici se nahaja več tematskih muzejev: 1. slovenski tabor, lončarska zbirka, čebelarski muzej, kovaški muzej, muzej "Ralo".
Le korak iz Ljutomera se raztezajo Jeruzalemske gorice, čez katere pelje urejena vinska cesta iz Ormoža prek Jeruzalema do Ljutomera.
Jeruzalem je naravno središče teh goric. Zanj so značilne zidanice in "viničarije", nizke hiše, v katerih so živeli viničarji z družinami, in obdelovali vinograd za gospodarja. Na samem vrhu Jeruzalema vas bo pozdravila baročna cerkev sv. Marije s podobo Matere božje.
V osrčju Slovenskih goric se na Stari Gori v vsej svoji lepoti bogoti edini mlin na veter v Pomurju.

GORNJA RADGONA

NEGOVSKO JEZERO

Jugovzhodno od Negove se na 172 ha razprostira umetno Negovsko jezero. Jezero je nastalo z združitvijo treh grajskih ribnikov. Leta 1967 je jezero bilo razglašeno kot varovan krajinski park, kjer imata domovanje redki vodni orešek (Trapa natans) in pisani lokvanj (Nymphaea alba). Včasih je bilo jezero privlačno za številne kopalce, ribiče in tabornike.

LISJAKOVA STRUGA

Nekoč je bila Lisjakova struga rokav reke Mure, iz Mure je tekel pri sedanjem Stadionu in nazaj v Muro na Meleh. Sedaj v mrtvico ne priteka več reka Mura, ampak potok Hercegovščak, v sami strugi pa so tudi trije izviri.

REKA MURA

Mura izvira v Avstriji, v osrčju nacionalnega parka Hohe Tauern (Visoke Ture). Izvira na višini 1898 metrov in se do Prekmurja spusti za kakih 1700 metrov. Od izvira do sotočja z Dravo (pri Legradu v Podravini) je dolga 465 kilometrov in prečka ozemlja štirih držav: Avstrije, Slovenije, Hrvaške in Madžarske. Od tega teče v Avstriji 323 kilometrov. Mejni odsek z Avstrijo je dolg 34 kilometrov, del Mure, ki teče samo po slovenskem ozemlju, pa 28 kilometrov. Odsek med Slovenijo in Hrvaško je dolg 33 kilometrov, med Madžarsko in Hrvaško pa ca. 48 kilometrov.

NASADI VINOGRADOV

PANORAMSKI POGLEDI


 Pojdi na: 1 2 3 4 5 6 7 8 9