IZLETI po SLOVENIJI


Obvestilo Odpri Zapri


Frančiškanski samostan Maribor – bazilika Matere Usmiljenja
Na mestu današnje opečne historicistične cerkve je do konca 19. stoletja stala romarska Kapucinska cerkev iz 17. stoletja. Zaradi svoje priljubljenosti je postala premajhna, zato so jo skoraj v celoti porušili. Od nje je ostala ostala je le grobnica. 
Več informacij...

Slovensko narodno gledališče Maribor 
Slovensko narodno gledališče domuje v stavbi, ki je bila prvotno zgrajena kot kazina. Oblikovana je v klasicističnem neorenesančnem slogu s primesmi baroka. 
Več informacij...

Univerza Maribor 
Palačo na Slomškovem trgu so zgradili konec devetdesetih let 19. stoletja pod vodstvom arhitekta Adolfa Baltzerja. Danes so v njej prostori mariborske Univerze, prvotno pa je stavba gostila Splošno hranilnico in dekliško šolo. 
Več informacij...

Prva gimnazija Maribor 
Stavba je bila kot višja realka zgrajena v sedemdesetih letih 19. stoletja. Njeno mogočno pročelje si v celoti podreja trg, ki s fontano in drevesnim nasadom leži v ospredju. 
Več informacij...

Narodni dom 
V devetdesetih letih 19. stoletja se je med mariborskim slovenskim prebivalstvom pojavila želja po vzpostavitvi finančne ustanove. Tako so se leta 1896 vodilni krogi odločili, da postavijo Posojilnico za Maribor in okolico. 
Več informacij...

Mestna delavska kolonija 
Stanovanjsko naselje je pomemben člen v razvoju slovenskega urbanizma, saj uresničuje zamisel vrtnega mesta. 
Več informacij...

Kino Udarnik 
Kino Udarnik ni bil zasnovan le kot kino dvorana, temveč kot prava vsebinsko mešana mestotvorna stavba. Stavba ne upošteva le meja karejske zazidave območja, pač pa se vključuje v okolje z raznoliko ponudbo javnih in zasebnih vsebin. 
Več informacij...

Hutterjev blok 
Hutterjev stavbni blok je v tradiciji evropskega urbanizma 19. stoletja zasnovan kot zaključen stavbni otok s tipološko primernim odnosom do mesta in stanovanja. Znotraj stavbnega otoka je veliko ozelenjeno skupno dvorišče, na katerega se obračajo pomožni prostori stanovanj; bivanjski prostori le-teh pa se odpirajo na ulico. 
Več informacij...

Hranilnica dravske banovine 
Stavba hranilnice, ki velja za prvo moderno arhitekturo v Mariboru, tako po tlorisu kot tudi po višini presega linijo obstoječih hiš stavbnega niza. 
Več informacij...

Gospodarska zavarovalna zadruga Drava 
Arhitekt je z dolgo in ozko trinadstropno stavbo vizualno uspešno sklenil prostor nekdaj precej ožje ulice ob njenem stiku s sedanjo Partizansko cesto. Stavba se vanjo vrisuje z značilnim, konzolno izrinjenim polkrožnim izrivom, členjenim s povezanimi okenskimi nizi. 
Več informacij...

 

Železniška postaja 
Mariborska železniška postaja je kvaliteten primer poznega slovenskega funkcionalizma. Zasnova postaje dosledno sledi prometnim tokovom in funkcionalnim zahtevam postaje – različno oblikovani stavbni volumni, ki jih obrobljajo podolgovate nadstrešnice, so razporejeni med železniškimi tiri in Partizansko cesto. 
Več informacij...

 

Promenada v Mestnem parku 
Promenada je člen pomembne urbane smeri, saj povezuje mestno središče z zelenim zaledjem ob Treh ribnikih. Premišljena ureditev osi, z elementom tlakovanja, urejenimi zelenimi ploskvami in uličnim pohištvom, je vpeta v urbani sistem mesta, hkrati pa v samem parku oblikuje niz raznolikih mikroambientov.
Več informacij...


STOLNICA
Ob obisku Slomškovega trga si vsekakor morate ogledati mariborsko Stolno cerkev, katere nastanek in nadaljnji razvoj sta mestu prinesla dodatni kulturni zagon in uveljavitev. V 12. stoletju je bila zgrajena kot romanska stavba, danes pa kaže gotsko obliko z dolgim korom iz 14. stoletja in osrednjo cerkveno ladjo iz 15. stoletja.


FRANČIŠKANSKA CVERKEV 
 Ko se boste sprehajali po starem mestnem jedru, nikakor ne boste mogli spregledati “rdečkaste”, Frančiškanske cerkve s samostanom, ki se bohoti ob pomembnih prometnicah v središču mesta, Partizanski cesti in Svetozarevski ulici.


 Pojdi na: 1 2 3 4 5 6 7