IZLETI po SLOVENIJI


Obvestilo Odpri Zapri


Nekdanja občinska palača

Nekdanja občinska palača je bila leta 1325 sezidana v gotskem slogu. Današnje baročno oblikovano pročelje je iz 17. stoletja. Stavba je predvsem v notranjosti doživela veliko posegov v različnih kasnejših slogih.

Plošča družine Ugo

Mnoge ugledne plemiške družine so se v 14. stoletju preseljevale v Istro, med njimi tudi vplivna družina Ugo, ki je bila leta 1459 z odredbo doža Pasquala Malipiera vključena v mestni svet Izole. Rodbino Ugo poznamo tudi po tem, da se je k njej priženil najbolj znan Izolan, geograf in kartograf Pietro Coppo.

Vila na Trgu Republike

Premožnejši meščani so iskali prostor za svoje vile na obrobju mesta, kjer je bilo več prostora za vrtove. Vila na Trgu republike je nastala v začetku 20. stoletja.

Vila v Kraški ulici

Stavba v kotu med Kraško in Bazoviško ulico je čudovit primerek neogotske arhitekture iz sredine 19. stoletja. Take vile so si lahko privoščili le najpremožnejši meščani. Srečamo jih tudi v drugih mestih slovenske obale.

Palača Zanon

Na Krpanovi ulici stoji baročna palača Zanon, ki je svojo končno podobo dobila leta 1772. Postaviti jo je dal izolski trgovec Barba Nane Zanon. Zgradili so jo isti gradbeniki kot znamenito palačo Besenghi degli Ughi.


 Pojdi na: 1 2 3 4