IZLETI po SLOVENIJI


Obvestilo Odpri Zapri


IZOLA

Ribiška pot

Izolo zaradi bogate ribiške tradicije poimenujejo tudi ribiško mesto. Tovarne za predelavo rib, pristanišča, ladjedelnice ali, kot jim pravijo domačini, škveri, zložene mreže in duh tega skrivnostnega poklica, pa bodo vaši spremljevalci na slikoviti sprehajalni poti.

Skozi vinograde, oljčnike, in sadovnjake

Sprehod začnemo v delu Izole imenovanem »na Rudi«. Na tem mestu so nekoč kopali ilovico za tamkajšnjo opekarno, vendar sta v spomin ostala le »rudniško« ime in s terasami zaznamovano flišnato pobočje. Mimo kmetije Zaro, nas po asfaltirani razgibani cesti speljani ob nasadih trt, oljk in sadnega drevja, pot skozi most pod izolsko obvoznico pripelje v enega največjih tukajšnjih vinogradov. Pred nami je naselje Livade, sprehajalci pa običajno zavijejo levo in izberejo pot proti Simonovemu zalivu skozi Jagodje.

Parenzana – Pot zdravja in prijateljstva

Del znamenite železniške povezave – Parenzane - med Trsom in Porečem je potekal tudi čez Izolo. Natančeno vrisano pot bodo kolesarji našli med »daljinskimi evropskimi potmi«, zabeležena pa je pod številko 8. Del Parenzane, ki vodi skozi Izolo, vas mimo rta Viližan in avtokampa Jadranka pripelje do skorajšnjega vstopa v mesto.  Do predora pa se lahko sprehodite tudi skozi idilične ulice mestnega jedra ter se hkrati odločite še za ogled Muzeja Parenzana , našli ga boste v Ulici Alme Vivode 3. Obogateni z znanjem o poteku proge, gospodarskem in kulturnem vplivu povezave na tukajšnje prebivalstvo in izgledu vlaka, pa bo pot do Livad mimo nekdanje postaje (objekt ob otroškem igrišču Birba) in postajne restavracije (današnji kulturni dom) še bolj zanimiva.

Cerkev sv. Mavra

Cerkev kot jo lahko vidimo danes so zadnjič prenovili v začetku 20. stoletja, ohranila je baročno preoblikovano renesančno kompozicijo ter historične elemente. Celotna restavratorska dela so opravili v letih 1980-1982. Baročna notranjost cerkve se ponaša z desetimi oltarji, krasijo jo tudi Callidove orgle iz leta 1796 in čudovite slikarije, najstarejše segajo v 15. stoletje.

Palača Besenghi degli Ughi

Trinadstropno palačo so za takratne razmere zgradili v razmeroma kratkem času, od leta 1775 do leta 1781.Ugledna in premožna istrska družina Besenghi je izgradnjo svoje palače zaupala milanskemu arhitektu Filippu Dongettiju, enemu najpomembnejših arhitektov tistih časov. Kamniti lev v kotu stavbe je iz 13. stoletja, najden pod ruševinam stavbe, ki je pred tem stala na mestu palače. Družina je imela tudi bogato knjižnico, ohranjenih pa je še okoli okoli 3000 knjig in rokopisov iz 16. in 17. Stoletja

Manziolijeva palača in palača Lovisato

Ena najstarejših zgradb v Izoli je Manziolijeva hiša, ki stoji na istoimenskem Manziolijevem trgu. Zgrajena je bila leta 1470 in je tipična meščanska hiša v beneškogotskem slogu. Ime je dobila po nekdanjem izolskemžupanu Tommasu Manzioliju, ki je sodeloval tudi pri ureditvi izolskega "mandrača".

Cerkev sv. Marije Alietske

V njeni notranjosti najdemo tri oltarje, leseni kor in orgle mojstra Nakiča, enega najpomembnejših beneških orglarjev. Posebnost cerkve je v njeni oktogramsko zasnovani kompoziciji s križno obokanim stropom, ki je edina te vrste daleč naokoli.

Trg padlih

Spomenik padlim borcem in žrtvam fašističnega nasilja na Trgu padlih za svobodo je bil postavljen leta 1946.

Cerkev sv. Dominika

Nastanek te majhne cerkve na Kristanovem trgu je datiran nekje v 15. stoletje. Cerkev je enoladijska z majhnim prezbiterijem in z zvončico nad glavno fasado, posvečena pa je sv. Mariji in sv. Dominiku.

Cerkev sv. Janeza Evangelista

Skromna cerkvica stoji na Garibaldijevi ulici na poti proti župnijski cerkvi in je velika vsega 8x4 metre.Prepoznamo jo po njeni baročni zunanjosti. Posvečena je bila leta 1459, nazadnje pa so jo obnovili leta 1975.

Cerkev sv. Katerine


Zgrajena je bila konec 19. stoletja. Pravijo, da je na mestu, kjer stoji, že v 6. stoletju stal minoritski samostan,leta 1152 benediktinski hospicij, kasneje pa tudi nunski samostan sv. Katarine, ki mu je sledil servitski samostan. Notranjost je leta 1937 poslikal Luciano Bartoli.

Molilnica Scuola Battuti

Stavba ob palači Besenghi degli Ughi v Gregorčičevi ulici - molilnica bratovščine bičarjev Scuola Battuti - jeena najstarejših v Izoli, izhaja iz leta 1451

Cerkev sv. Roka

Leta 1849 je v okolici Izole razsajala huda kuga, ki pa je prebivalcem mesta prizanesla. Zaradi tega so staro cerkvico sv. Lovrenca v Dantejevi ulici temeljito obnovili in jo leta 1850 posvetili sv. Roku apostolu, zaščitniku pred kužnimi boleznimi.


 Pojdi na: 1 2 3 4