IZLETI po SLOVENIJI


Obvestilo Odpri Zapri


ŠENČUR


Gotska podružnična cerkev sv. Janeza Krstnika z "zlatim oltarjem" iz leta 1691 na Lužah.

Cerkev sv. Urha v Hotemažah iz leta 1470 z velikim oltarjem iz leta 1701

V baročni podružnični cerkvi sv. Vida na Visokem iz leta 1655 je Goetzlov veliki oltar, pred njo stoji poslikano unamenje iz 17. stoletja.

Cerkev sv. Mihaela v Olševku, zgrajena 1781-1791: na kraju sedanje baročne cerkve je stala že starejša cerkev, od katere je delno ohranjen le zvonik, ki je dozidan in vključen v novo celoto.

Cerkev Marijinega vnebovzetja iz leta 1743 v Trbojah s kipom Trbojske Madone okoli leta 1505.

Podružnična cerkev sv. Jerneja iz leta 1862 v Voklem z oltarji in sliko svetnika mojstrov Šubicev.

Baročna podružnična cerkev sv. Simona in Juda Tadeja iz leta 1750 v Vogljah z zvonikom iz 16. stoletja.

Gotska cerkvica sv. Radegunde v Srednji vasi izpred leta 1440 s freskami v notranjosti.

Cerkev sv. Katarine v Srednji vasi iz leta 1531 z zlatimi oltarji iz srede 17. stoletja ter lesenim kasetiranim stropom iz leta 1716

Del širšega območja umetnostnega kulturnega spomenika župne cerkve sv. Jurija iz leta 1747, vključujoč ostanke nekdanjega tabornega obzidja ter stavbi župnišča in kaplanije, so kulturni spomenik. V cerkvi so v prezbiteriju znamenite freske F. Jelovška iz leta 1750, freske v ladji M. Bradaške in slika sv. Jurija slikarja J. Šubica iz 1883.
ŠKOFJA LOKA


Suha 

Predlagana pot: Izpred TIC-a odidemo na Lontrg, kjer pri Špitalski cerkvi zapustimo mestno jedro. Pot nas vodi ves čas naravnost, najprej preko brvi nad Selško Soro in naprej po Sorški cesti do stare Španove domačije, pred katero stoji trikotno baročno znamenje. Lepo obnovljeno hišo si lahko ogledate tudi z dvoriščne strani.


Crngrob 

Predlagana pot: Izpred TiC-a odidemo čez Kamniti obokani most v smeri Stare Loke in pri Dolenčevi hiši zavijemo desno proti Crngrobu. Cesta je malo prometna, speljana med polji in skozi gozd in zelo prijetna za izlet. V vasici Crngrob si privoščimo okrepčilo, nato pa se mimo slikovite romarske cerkve povzpnemo po pešpoti do vasi Planica (740m). Tu se pot spusti nazaj proti Loki skozi vas Pevno do mesta. 

Znamenitosti:
Gavžnik (hrib s križem pri Groharjevem naselju, kjer so nekdaj obglavljali hudodelce) , kapelice ob cesti, cerkev Marijinega oznanjenja v Crngrobu (ena najlepših gotskih cerkva na Slovenskem), cerkev sv. Gabrijela na Planici (824m), posvečena ob 50-letnici konca 2. sv. vojne. 
Freska Svete Nedelje Vsebinsko najzinimivejša freska na pročelju Crngrobske cerkve je "Sveta Nedelja" iz 15. stoletja. To je pridiga o prepovedanih nedeljskih opravilih 

Križna gora 

Predlagana pot: Iz Škofje Loke se napotimo v smeri Selške doline in v naselju Podlubnik pri kapelici ob cesti zavijemo desno med hiše in sledimo kažipotom za Križno goro. Ko cesta zapusti naselja, se začne strmo vzpenjati in klanec se poravna šele na vrhu razglednega grebena. Med kolesarji je pot zaradi premagovanja klanca (in samega sebe) zelo priljubljena.

Znamenitosti: 
cerkev sv. Križa na Križni gori, poznogotski umetnostni spomenik z dragocenimi freskami in baročnimi zlatimi oltarčki
Če vam je izlet prekratek:


Visoko 

Iz Škofje Loke se odpeljete v prelepo Poljansko dolino, do 9 km oddaljene vasi Log. Cesta se pri zadnjih hišah odcepi levo preko Poljanske Sore v naselje Visoko, kjer stoji velika Kalanova domačija, ki jo je pisatelj Ivan Tavčar preuredil v svoj dvorec. Tu je snoval svoja najboljša dela, kot so Visoška kronika, Cvetje v jeseni ... Harmonično življenje raznolikega in ohranjenega gozda v okolici dvorca lahko začutite na gozdni učni poti Visoko.

Kajbetova hiša

 
Šentjakobska cerkev

Kamniti most

Kapucinska cerkev

Selška mestna vrata

Nunska cerkev

Loški grad

Martinova hiša

Žigonova hiša

Stari rotovž

Staro župnišče

Marijino znamenje

Spodnji trg ali Lontrg

Mestna ubožnica ali Špital

Kašča

Mestna šola 
Homanova hiša

 

 Pojdi na: 1 ... 6 7 8 9 10 11 12 13 naslednja stran