IZLETI po SLOVENIJI


Obvestilo Odpri Zapri


Kremne rezine

Simbol blejske kulinarike je kremna rezina, poznana že nekaj desetletij. Kremne rezine lahko kupite tudi drugod, ampak prava, blejska, je le ena. Ištvan Lukačevič, nekdanji vodja slaščičarne hotela Park, je dolgo preskušal recepte in uspelo mu je. Tudi danes slovijo kremne rezine, ki jih pripravljajo prav v tej slaščičarni, prodajajo pa v Kavarni nasproti hotela.

BOHINJ
Arhitektura / stavbarstvo
Bohinj slovi kot eno izmed etnološko najbolj zanimivih območij na Slovenskem. Stavbna dediščina dokazuje, da Bohinj ni stal ob strani v kulturni zgodovini. Bohinjska hiša se je latentno razvijala od zgodnje enoprostorne stavbe (izpribl. 10. stoletja), preko različnih oblik dvo- in večprostornih stavb do končne strnjene in stegnjene bohinjske domačije, ki se izkristalizira v 18. in 19. stoletju.  
 Plavž Sv. Heme - Nomenj,  

Ostanki nekdanjega plavža za taljenje železove rude se nahajajo pod planoto Jelovica nasproti vasi Nomenj.  Narejen je bil v 17. stoletju na mestu, ki je bil primeren za dovoz rude in oglja ob potoku Plavžarica.  Okoli njega so še vidni ostanki temeljev hiš, ki so jih uporabljali za delo in prenočevanje plavžarski delavci.

Ajdovski gradec - Bohinjska Bistrica,  

Ajdovski gradec je zelo staro arheološko najdišče, ki predstavlja prvobitno naselbino rudarjev in železarjev že v starejši železni dobi (700 - 300 let pr.n.št.). Naseljen je bil tudi kasneje v rimskem času (0 - 500 let n.št. ). Na njem so vidni ostanki temeljev stavb, kovačnic in topilnic železa.

 

CERKLJE

Samostan Velesovo 
Prvotni ženski dominikanski samostan so ustanovili oglejski patriarhi leta 1238. Ob turškem napadu leta 1471 je bil močno poškodovan.Sedanjo obliko je dobil med 1732 in 1771 letom, ko so ga obnovili po načrtih C. Zullianija. Jožef II. Ga je 1782 ukinil in v njem je bila vojaška bolnišnica, pozneje pa sedež gosposke. Od samostanskih objektov je ohranjen vzhodni del, kjer so stanovanja, šola in župnišče.

Cerkev Marijinega oznanjenja 
Leta 1238 je ob tej kapeli nastal samostan Dominikank. To baročno stavbo krasi sedem oltarnih slik znamenitega avstrjskega baročnega slikarja Johanna Martina Schmidta iz Kremsa. Najznamenitejša umetnina v cerkvi je romanski božjepotni kip Marije z Jezusom, ki ima svoje stalno mesto v glavnem oltarju med tronom in tabernakljem. Je najstarejši Marijin kip na Slovenskem. Na koru visijo štiri slike Marijinega življenja, ki so delo slikarja Valentina Metzingerja, pod cerkvijo pa se nahajajo znamenite „katakombe".

APNO 
 Znamenje sredi vasi 
Ostanki tabora

 AMBROŽ 
 Podružna cerkev 
Spominska plošča 
Spominska plošča na planinskem domu

 KRIŠKA PLANINA IN PLANINA JEZERCA 
Spominsko obeležje 
Spomenik

LAHOVČE

Cerkev sv. Florjana 
Cerkev sv. Florijana v Lahovčah se v starejših virih ne omenja, čeprav je bila vas naseljena že v antiki. Gotski prezbiterij je izgubil svoje notranje značilnosti leta 1649, ko so ga baročno obokali, zunanje pa pred nekaj leti. Baročna ladja je bila leta 1698 na novo postavljena in obokana. V cerkvi sta dve sliki Štefana Šubica v atikah stranskih oltarjev, ostala oprema pa je novejša. 
CERKLJE NA GORENJSKEM 
   
Cerkev Marijinega vnebovzetja 
Župnijska cerkev Marije vnebovzete je največja cerkev v cerkljanski občini. Stoji na dominantnem mestu v središču vasi, kjer je po mnenju zgodovinarjev prva cerkev stala že v 9. stoletju. V začetku 13. stoletja sta ob Marijini cerkvi stali še manjši cerkvi, in sicer cerkev sv. Tomaža in cerkev sv. Mihaela. Slednja naj bi se domnevno porušila ob potresu leta 1511, ki je Cerklje močno prizadel. Tomaževo kapelo pa so podrli hkrati s staro Marijino cerkvijo. 
Hribarjeva vila s spominsko sobo 
Nasproti župnijske cerkve Marije vnebovzete stoji secesijska Hribarjeva vila. Tu je letoval dolgoletni ljubljanski župan I. Hribar. Hribarjeva vila se ne uporablja v turistične namene. Osrednji del vile, spominsko sobo in park upravlja Gorenjska banka, v glavnem za lastne potrebe.

Spomenik skladatelja Davorina Jenka 
Pred danes stoječo novejšo cerkvijo Marije vnebovzete je doprsni spomenik skladatelju Davorinu Jenku, delo L. Dolinarja, ki izhaja iz Plečnikove šole.

Borštnikova hiša in spominska plošča Ignacija Borštnika 
Obelisk, spomenik žrtvam vojne 
Pokopališče, vhodni del in kapela delo Jožeta Plečnika 
Spomenik 1. svetovne vojne ob cerkvi 
Barletova hiša 
Spominska plošča na pročelju gasilskega doma 
Staro vaško jedro 
Spominski park


 Pojdi na: 1 2 3 4 5 6 ... 11 12 13 naslednja stran