IZLETI po SLOVENIJI


Obvestilo Odpri Zapri


Likovni salon
Relativno moderna zgradba je bila zgrajena v 60ih letih 20. stoletja. Služila je kot trg, vendar se je v ta namen upravljala le za kratek čas. Spremenila se je v umetniško galerijo, za občasne razstave. Stojnice na tržnici so spodaj v pritličju in se še vedno uporabljajo za prodajo različnih izdelkov.


Marijin dom – Občina
Konstruktorska dela so se začela v letu 1887 ter končala leta 1899. Stavba se je uporabljana kot zasebna šola za dekleta, ki so bila pod vodstvom petindvajsetih nun, reda Sv. Vincent Paul. Med 1. Svetovno vojno pa je bila uporabljena kot bolnišnica. Danes zgradba služi kot mestna hiša, med drugim tudi kot Občina Kočevje, Upravna enota Kočevje, Okrajno sodišče v Kočevju.


Nebotičnik
Nebotičnik je stanovanjski blok, ki je bil zgrajen leta 1910 s strani slovenskega poslovneža Antona Kajfeža, za svoje delavce, kateri so delali v bližnji žagi. Bil je tudi najvišja zgradba v Kočevju tistega časa. Prvotno je bil zgrajen iz dveh ločenih zgradb. V eni zgradbi je bil bar ter trgovina, ter v drugi zgradbi mlin. Kasneje je bil na sredini narejen še prizidek, kateri je bil preurejen v stanovanja in služil cestnim delavcem. Nebotičnik še danes deluje kot blok in nudi stanovanja prebivalcem Kočevja.Anton je bil tudi ustanovitel tekstilne tovarne Tekstilana.


Park narodnih herojev
Na Ljubljanski ulici, poleg Kočevske gimnazije od leta 1973 stoji peseben park časti iz lokalnega območja. Obstaja sedem bronastih doprsnih kipov na marmornih stebrih z napisi imen in leti rojstva ter smrti.


Spomenik osvoboditve
Kip osvoboditve je bil končan bo 10. obletnici, oktobra 1953. Spomenik simbolizira idejo spopadov, osvoboditev in je bil namenoma zgrajen na mestu kjer je stal Auerspergov grad več stoletij. Kip je bil namerno oblikovan tako, da zgleda realističen in moderen.


Kino Kočevje
Gospod in gospa Poje sta leta 1935 kupila prostore in zgradila kino. Šest let kasneje so prostore kina zasedli italjanski vojaki. Kino je bilo tudi mesto sojenja proti organizatorjem anti-komunističnega gibanja leta 1943. Stavba je bila tudi bombandirana, vendar je bila po vojni obnovljena in še danes služi svojemu namenu.


Vila Kajfež
Vila je bila zgrajena leta 1901 in se omenja kot eden najlepših primerov secesijske arhitekture v Kočevju. Vilo je dal zgraditi eden izmed najbolj vplivnih poslovnežev v Sloveniji Anton Kajfež. Vila je imela lep stolpič s koničasto streho, katerega so žal porušili po vojni. Pol spiralno stopnišče pred glavnimi vrati je okrašeno v mozaik.


Vila Krauland
To vilo sta dala zgraditi brata Ranziger, lastnika steklarne na Trati leta 1891. Kasneje je dr. Krauland kupil stavbo in sicer leta 1935 in v njej živel vse do leta 1941. Po 2. Svetovni vojni so jo uporabljali ko zdravstveni dom. Od leta 1965 pa služi kot mesto združenja upokojencev.


Vila Rothel-Schleimer
Vila je služila kot policijska postaja vse do leta 2008.


Vila Sajovic
Vilo je dala zgraditi Uršula Nosan leta 1909. Leta 1915 se je poročila z Dr. Ivanom Sajevicem, ki je bil poznan tudi kot dober odvetnik v Kočevju. Originalno pohištvo je bilo ohranjeno in prestavljeno v pokrajinski muzej Kočevje v Letu 2000. Vila je bila prenovljena, vendar ostaja istega videza, kot je izgledala leta 1909. Danes vila deluje kot restavracija, ter nudi udobno namestitev.


Župnjiska cerkev Sv. Jerneja
Prva župnjiska cerkev je bila zgrajena okoli 1300 in se je nahajala na starem pokopališču, na prihodnjem mestu sv Cross Kapelice. To cerkev so podrli leta 1339. Župnjisko cerkev sv Faviana in Sebastiana je zasnoval dunajski arhitekt F. Schmidt v neromanskem slogu in velja za eno največjih sakralnih objektov v Sloveniji. Gradnja kamnitih sten, ter skrivni prehodi so bili zgrajeni med letoma 1901 – 1903.

KOSTEL


LOŠKI POTOK


METLIKA


STARO MESTNO JEDRO
Mesto pod Gorjanci, ob reki Kolpi je bilo zaradi svoje lege naseljeno že v obdobju prazgodovine. Mestne pravice so bile Metliki potrjene leta 1365. Mesto so zelo zaznamovali Turki in obe svetovni vojni. Največji razcvet je doživelo konec 19. stoletja, ko je bila tukaj ustanovljena prva požarna bramba na Slovenskem, prva čitalnica na Dolenjskem in v Beli krajini, prva hranilnica in posojilnica, metliška godba… Najstarejši in najatraktivnejši del mesta je staro mestno jedro, ki leži na pomolu nad potokom Obrhom in predstavlja nedrje zakladnice kulturne dediščine Bele krajine.


 Pojdi na: 1 2 3 4 5 6