IZLETI po SLOVENIJI


Obvestilo Odpri Zapri


NOVA GORICA


Kolesarjenje 

Sabotin - Park miru

Nedaleč od Nove Gorice na zahodnem robu Slovenije, kjer se stika sredozemski, dinarski in alpski svet, se dviga 609 metrov visok hrib Sabotin, ki je poln naravoslovnih in kulturnozgodovinskih zanimivosti. Na njegovem vznožju teče smaragdna reka Soča, ki ga ločuje od sosednjih hribov, Svete Gore in Škabrijela. 

Za vas smo začrtali na območju Sabotina, Svete Gore in Škabrijela pet zanimivih kolesarskih poti, od katerih so tri krožne. Dostopne so tudi pozimi, ko druge vrhove po Sloveniji pokriva sneg. Vse poti so zahtevne in zato priporočamo, da se nanje podate z gorskim kolesom. Pripeljale vas bodo do zanimivih obeležij in ostankov iz prve svetovne vojne ter vas navduševale s čudovitimi razgledi.

 

 S Podsabotina na Sabotin


Izhodišče je avtobusno postajališče v Podsabotinu. Zahtevna, 11 km dolga pot, ki je mestoma zelo strma in kamnita, pelje do stražnice na Sabotinu in nazaj.

 

 Z Gonjač na Sabotin


Izhodiščna točka je odcep poti na Sabotin nad Gonjačami. Zahtevna in v celoti asfaltirana 15,2 km dolga pot, pelje iz Gonjač do stražnice na Sabotinu in nazaj v Gonjače.

 

Krožna čezmejna pot na Sabotin


Izhodiščna točka je parkirišče pred mostom čez Sočo v Solkanu. 25,5 km dolga krožna pot, katere posamezni odseki so težavni, zlasti vzpon iz Podsabotina in zelo strm spust proti Štmavru, pelje iz Solkana skozi Kojsko do stražnice na Sabotinu ter skozi Šmaver in Gorico nazaj v Solkan. Možna je tudi krajša varianta – 19,8 km, ki pelje iz Solkana skozi Podsabotin na Sabotin in skozi Šmaver in Gorico nazaj v Solkan.

 

Na Sveto Goro in na Vodice


Izhodišče je parkirišče pred mostom čez Sočo v Solkanu. Srednje težka do težka tura z veliko strmega vzpona je dolga 15,5 km in vodi iz Solkana na Sveto Goro čez Vodice v Grgar in nazaj v Solkan.

 

 Škabrijel


Izhodišče je parkirišče pred mostom čez Sočo v Solkanu. Tura je srednje težka. Po uri vzpona do Vratc se lahko peš podamo na Škabrijel (45 min v obe smeri). 16 km dolga pot vodi le po asfaltu. Iz Solkana se vzpnemo do Prevala nato na Most od tam do Ravnice čez Vratca (skok na Škabrijel) v Kromberk in nazaj v Solkan. 

Osvojite Sabotin, Sveto Goro in Škabrijel s kolesom ter spoznajte delček njihove lepote in zgodovine. Projekt Sabotin – Park miru (www.sabotin.net) je nastal v čezmejnem sodelovanju, z željo da postane park simbol miru, združevanja in povezovanja ter stična točka vseh 22-ih narodov, katerih pripadniki so se borili na Sabotinu. 


Kolesarimo po Novi Gorici

Nova Gorica je prijazno mesto za kolesarje, skozi njene ulice se vijejo kolesarke poti, steze in pasovi. Ob evropskem tednu mobilnosti septembra 2008 je Mestna občina Nova Gorica in Turistična zveza Nova Gorica izdala zgibanko – Kolesarimo po Novi Gorici.pdf – zemljevid z označenimi potmi, stezami oziroma pasovi ter glavnimi turističnimi znamenitostmi mesta.  Kolesarska pot treh svetišč

Povezovalna pot treh svetišč povezuje tri znana romarska svetišča: Sveto Goro nad Novo Gorico, Marijino Celje na Kanalskem Kolovratu in Staro Goro (Castelmonte) nad Čedadom. Predlagana kolesarska pot poteka deloma po stranskih makadamskih poteh, deloma pa po asfaltnih, manj po prometnih. 

Dolžina poti: Sveta Gora-Preški vrh-Zagora-Plave-Vrtače-Marijino Celje-Lig-Lovišče-Strmec-Britof-Košoni-Stara Gora
Dolžina poti: ok. 35 km (makadamska pot 12,1 km) Kolesarske poti po Mestnem gozdu Panovec
·  Zadrževalnik - MIP
dolžina: 2370 m
višinska razlika: 0m


·  Zadrževalnik - Gozdarska hiša Panovec
dolžina: 3030 m
višinska razlika: 35
·  MIP-Gozdrarska hiša Panovec
dolžina: 2180 m


  Pojdi na: 1 2 3 4 5 6  naslednja stran