IZLETI po SLOVENIJI


Obvestilo Odpri Zapri


ODKRIJ VELIKO BOGASTVO MALIH VASI: po stranskih poteh 

(Potoče – Kamnje – Vrtovin – Gojače – Malovše – Črniče – mimo cerkve v Črničah -  Batuje – Preserje – Zajči – Kodrovi – Potoče)

Tokrat začnite v Potočah in se peljite v vas Kamnje, kjer stoji cerkev sv. Mihaela. Če ste ljubitelj likovne umetnosti, si v župnišču oglejte Groharjevo sliko Sv. Družine in farne matične knjige iz leta 1630. Kamnje slovijo po Kamenskem rokopisu iz 16. stoletja, ki je napisan v glagolici in je edino znano glagolsko besedilo na Goriškem. Za trenutek še uživajte v lepem razgledu, potem pa naprej … v Vrtovin

Privoščite si vožnjo, odmaknjeno od hrupnih cest, in začutite utrip vipavskih vasic. Iz Vrtovina se odpravite vGojače in naprej v Črniče. Pot je zaradi manjših naklonov razgibana in zelo prijetna za kolesarjenje. Če si želite kolesariti tudi po makadamski cesti, v Črničah zavijte v ozko ulico mimo cerkve sv. Vida. Ob poti vas preseneti samotna domačija Huhov mlin. Vožnjo nadaljujte skozi vas Batuje. Po makadamski cesti se vzpnite na Preserje ter se po serpentinah spustite mimo zaselkov Zajči in Kodrovi. V zaselku Kodrovi bodite pozorni na zanimiv stavbni niz mediteranskega tipa s polkrožno sestavljenimi portali. Pot zaključite na izhodiščni točki v Potočah.

 ODKRIJ PREPROSTE POTI: med polji in travniki      

( Ustje – Plače – Male Žablje – Dobravlje – do mostu – Velike Žablje – Ustje)

Uživajte v ravninskem kolesarjenju med polji in travniki. Začetek poti je v vasi Ustje. Najprej pogumno zavrtite pedala po makadamski cesti do Plač, od tod naprej po lokalni cesti v Male Žablje in nato proti Dobravljam. Ravno prav vzpona, da se malo utrudite, in ravno dovolj spusta, da sproščeno uživate v lepotah narave. Na mostu pred Dobravljami zavijte proti Velikim Žabljam ter zapeljite na kolovoz, ki vodi ob reki Vipavi. Pot je prijetna, varna in sproščujoča.
ZA DRZNE 

Proga za "downhill" kolesarjenje se nahaja v športnem parku Pale v Ajdovščini. Je skrbno vzdrževana in zelo priljubljena med kolesarji te zvrsti. V neposredni bljižini je tudi urejena proga za "four cross"(4X), 
ki je tudi lepo vzdrževana in kakovostno zgrajena, saj si je pridobila naziv najboljše tovrstne proge na slovenskih tleh. Za proge skrbi društvo Črn trn.   

 

 

BOVEC

Premoremo najvišjo alpsko cesto v Sloveniji (Mangart 2074 m), prelaze Vršič (1611 m), Predel (1156 m) in Učja, gorsko neasfaltirano cesto čez Stol (1550 m) in še nekaj samotnih cest v visoki svet, ki vam jih bomo razkrili ko bomo načrtovali naše dogodivščine na dveh kolesih. V bovških dolinah pa so gorsko kolesarske priložnosti bolj namenjene sprostitvi. Blažji klanci in presežek zanimivosti, ki jim kraljujeta reki Soča in Koritnica, nas kar silijo k postankom in pozornemu opazovanju lepote narave, ki je podlaga vsemu kar doživljamo v tem prostoru.

 

MTB Soča

Trasa: Bovec – Kal-Koritnica – Jablanca – Čezsoča – Bovec 
Zahtevnost: nezahtevno
Iz Bovca zavrtimo pedala mimo Male vasi do stare cerkvice sv. Lenarta, mimo Kukčeve domačije čez reko, preko Kolerata v Kal-Koritnico, potem spet spust do reke Soče, prečkanje viseče brvi pri Jablanci, vožnja ob Soči do Čezsoče, vzpon na Bovško polje in povratek na izhodišče. Možnost prilagoditve trase ture vašim zmožnostim.

MTB Bovška kotlina

Trasa: Bovec – Kluže – Kal-Koritnica – Jablenca – Čezsoča – Boka – Plužna – Bovec
Zahtevnost: nezahtevno
Iz Bovca zavrtimo pedala mimo Male vasi do stare cerkvice sv. Lenarta, mimo Kukčeve domačije čez reko, preko Kolerata v Kal-Koritnico, potem spet spust do reke Soče, prečkanje viseče brvi pri Jablanci, vožnja ob Soči do Čezsoče, vzpon na Bovško polje in povratek na izhodišče. Možnost prilagoditve trase ture vašim zmožnostim.

MTB Bovška kotlina

Trasa: Bovec – Kluže – Kal-Koritnica – Jablenca – Čezsoča – Boka – Plužna – Bovec
Zahtevnost: srednje zahtevno
Iz Bovca zavrtimo pedala mimo Male vasi do cerkvice sv. Lenarta, do Kukčeve domačije, od tu po stari rimski cesti pod Kluže kjer prečkamo potok Šunik, se po drugi strani vrnemo do Kukča, se vzpnemo čez Kolerat v Kal-Koritnico, spet spustimo do reke Soče, prečkamo visečo brv pri Jablenci, zatem  vožnja ob Soči mimo Čezsoče do slapu Boka kjer se bomo ustavili za podrobnejši ogled in okrepčilo. Vračali se bomo po cesti do Podklopce, od tu se bomo mimo igrišča za golf povzpeli na Plužna in se od tu spustili v Bovec. Možnost prilagoditve trase vašim zmožnostim.

 

BRDA

Kolesarska pot 1 *  
Dobrovo - Zali Breg - Šmartno - Gonjače - Kojsko - Hum - Cerovo - Vipolže - Ceglo - Medana - Dobrovo


Kolesarska pot 2 ** 
Dobrovo - Zali Breg - Šmartno - Gonjače - Sabotin - Brestje - Kojsko - Vipolže - Dobrovo


Kolesarska pot  3 *** 
Dobrovo - Drnovk - Višnjevik - Krasno - Korada - Lig - Lovišče - Strmec - Britof - Mišček - Golo Brdo - Vrhovlje pri Kožbani - Kožbana - Pristavo - Neblo - Dobrovo


  Pojdi na: 1 2 3 4 5 6  naslednja stran